Обратно към пълната версия на статията »

България и светът отбелязаха Часа на Земята

България и светът отбелязаха Часа на Земята
A A+ A++ A

Със серия от събития и тази година WWF направи милиони хора съпричастни към каузата за опазване на околната среда

За 12-и пореден път знаковата инициатива на WWF Часът на Земятаобедини милиони хора по света. От Айфеловата кула до Операта в Сидни и от Емпайър Стейт Билдинг до Бурж Халифа в Дубай хиляди емблематични сгради изгасиха светлините за един час между 20:30 и 21:30. Както всяка година идеята зад инициативата беше да насърчи правителствата, бизнеса и отделните хора да дадат своя принос към изграждането на устойчиво бъдеще и да демонстрира какво влияние могат да имат малките постъпки върху голямата планета.

Часът на Земята 2019 имаше и своята конкретна цел – да информира за глобалните рискове, причинени от климатичните промени и загубата на биоразнообразие, както и да покаже защо природата има значение. Тази година инициативата вдъхнови множество конкретни действия за опазването на околната среда в световен мащаб.

В Бутан например, Часът на Земята беше използван като платформа за насърчаване на творчеството и иновациите в устойчивия начин на живот. Инициативата събра начален капитал за изграждането на научен център и метеорологична станциия, в които деца и младежи да се образоват за проблемите, настъпващи в резултат от изменението в климата.

Във Франция пуснаха ново мобилно приложение „Ние действаме за добро“, което съветва хората как да вършат ежедневните си задачи по един по-устойчив начин. В Перу самият президент Мартин Алберто Вискара Корнехо се включи в Часа на Земята, насърчавайки всички перуанци да намалят въглеродния си отпечатък и използването на пластмаса.

Временният председател на Световната банка Кристалина Георгиеванаписа в социалната мрежа Туитър: „Природата ни дава живот, защитава ни и прави света прекрасно място. Нека да ѝ върнем услугата“. А генералният секретар на ООН Антонио Гутереш заяви, че Часът на Земята е отлична възможност да покажем подкрепа за амбициозни действия в областта на климата.

Тази година в най-голямата природозащитна инициатива, която традиционно се провежда в последната събота на март, се включиха и над 70 български общини. Посланието за опазване на околната среда срещна огромен интерес в София, където „Часът на Земята“ продължи през целия ден. Под мотото „Свържи се с природата“ програмата започна още от сутринта. Фермерският пазар „От нашата ферма – с любов за вас!“предложи на посетителите богато разнообразие от екологични храни на малки производители от цяла България, мобилни пунктове за рециклиране на текстил, стара техника и опасни отпадъци функционираха цял ден на площад „Батенберг“.

Кулминацията на честванията се състоя в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“, където софиянци и гости на столицата се присъединиха към WWF в символичното изключване на светлините и се насладиха на акустичен концерт, както и на традиционното огнено шоу.

„Часът на Земята е много повече от 60 минути на тъмно! Инициативата има за цел да вдъхнови всички да се замислим как можем да се грижим за природата, както тя го прави за нас всеки ден. Защото опазването ѝ е споделена отговорност на всички ни“, каза ръководителята на WWF България Веселина Кавръкова.

За любителите на суровата природна красота, WWF и Българската асоциация за ски в свободен и екстремен стил организираха специално нощно изкачване на Черни връх. Освен приятно изживяване, нощният поход имаше и своята благородна кауза – да подчертае неразривната връзка между човека и природата и да привлече общественото внимание към нуждата горите, въздуха и чистата вода да бъдат възможно най-добре защитени.