Обратно към пълната версия на статията »

Тази неделя преминаваме към лятното часово време

Тази неделя преминаваме към лятното часово време
A A+ A++ A

Тази неделя преминаваме към лятното часово време. Точно в 3.00 ч. през нощта ще преместим стрелките на часовниците с час напред. 84% от европейците са против промяната на часовото време. У нас онлайн проучването със 17 000 респонденти показа, че 96 на сто подкрепят идеята да се премахне сезонната смяна на времето. 51% от тях искат лятно часово време, а 38% - зимното.

Последното превъртане на стрелките в ЕС ще е през 2021 г. До април догодина всяка страна трябва да избере в кое часово време да остане. Тези, които пожелаят да останат на лятно часово време, ще преместят стрелките за последно през март 2021 г., а останалите –  през октомври. Ако дотогава държавите в обща часова зона не се координират и не изберат еднакво време, може да се стигне до сериозна часова разлика и респективно - до проблеми с трансграничната търговия, транспорта, далекосъобщенията и пътуванията, предупреждават експерти.

Най-сериозно това може да се усети в транспорта и да се стигне до хаос по летища, жп- и автогари. Брюксел дава срок до 2021 г. да се синхронизират всички разписания и транспортни схеми между отделните държави в ЕС.

Всяко изкуствено местене на стрелките се отчита автоматично от системите. Затова смяната на времето не се отразява на въздушния трафик, когато се прави едновременно. Ако всяка държава обаче сама реши да остане постоянно на зимно или лятно време, може да се стигне до разминавания във въздушните графици, предупреждават експерти. Тези разлики в часовите зони ще усетят и пътниците по гарите.

Смяната на часа ще доведе и до промени в графиците на влаковете у нас тази неделя. 29 влака, които се движат в нощните часове по основните направления - София, Пловдив, Варна и Бургас, ще са с променено разписание.

Докато компаниите в транспорта синхронизират схеми и разписания, бизнесът прави сметки и те са категорични – губим много повече, отколкото печелим при изкуственото въртене на стрелките. Най-сериозни загуби отчитат в производствата, където трудовите злополуки в първата седмица след смяната на часа растат с една трета, а почти 3/4 от работещите са по-непродуктивни. Засега по-голямата част от бизнеса иска лятното време да остане постоянно у нас.