Обратно към пълната версия на статията »

Ново държавно предприятие ще се бори с градушките

Ново държавно предприятие ще се бори с градушките
A A+ A++ A

Създаване на държавно предприятие, което да управлява риска от неблагоприятни климатични събития, предвижда законопроект, одобрен от правителството.

То ще изпълнява функции по организиране и провеждане на активни въздействия срещу градушки.

Звеното ще извършва радиолокационно площно измерване на валежите и осигуряване на радарна метеорологична информация на други ведомства.

Дейността на предприятието ще се извършва на основата на споделено финансиране между държавата и земеделските стопани, съобщиха от правителствената пресслужба.

Предвижда се разширяване на обхвата на системата за борба с градушките, като ще се постигне защита до 90% от обработваемите земеделски земи в страната (за които не са налице забрани и ограничения от различно естество), както и урбанизирани територии, за които съществува техническа възможност.

Разширяването на обхвата ще се постигне чрез доизграждане на ракетния способ за градозащита, както и чрез въвеждане на самолетен способ за защита.

Разширяването включва и развитие на системата за наблюдение за опасни явления, чрез разполагане на 4 допълнителни радарни станции, което ще позволи получаване на радарна информация на територията на цялата страна. Материално-техническата база на съществуващите ракетни площадки ще бъде осъвременена.