Обратно към пълната версия на статията »

1 милион българи оцеляват без зъби

1 милион българи оцеляват без зъби
A A+ A++ A

Един милион българи са без зъби ! Шокиращите данни от проучване на Българския зъболекарски съюз бяха оповестени на днешния Световен ден на оралното здраве. Според резултатите 20% от хората над 60 години не могат да разчитат на горната челюст, а 17% -нямат зъби на долната. Други 13 на сто нямат нито един зъб в устата си.

Денят на оралното здраве бе отбелязан на много места в страната, но официалната част бе в Пловдив, тъй като през 2019 г. градът е Европейска столица на културата, а българското мото на събитието е „Здравето е култура. Здравето на устата е култура.“

Стряскащи са данните и при по-младите хора. Българите на възраст 34-44 години имат 17 засегнати от кариес зъба, от които 6 са извадени. Средно с по 6 зъба с кариес са 18-годишните, като 70 на сто от тийнейджърите у нас има проблеми и с венците. 70% от хлапетата до 6 години са поне с един кариес, а 80 на сто от подрастващите до 12 години имат най-малко един постоянен развален зъб.  

„Покрай демократичните промени забравихме за профилактиката. Освен това българите много обичат сладкото. А захарта е бич. Тя е идеалната храна за микроорганизмите, които са основна част от зъбната плака”, посочи пред TrafficNews.bg д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.

Според него обаче в последно време се наблюдава една позитивна тенденция благодарение на Държавната програма за профилактика на оралното здраве при децата. „Тази програма е под егидата на Министерство на здравеопазването. Тя работи прекрасно. Целта е децата да се научат правилно да си мият зъбите, да приемат хигиената на устата като неразделна част от общата хигиена на индивида. И вече успяваме. Проучване, проведено от Факултета по дентална медицина в Пловдив, сочи, че в Смолян вече има спад на кариесите в съответните възрастови групи. Здравната култура на българина расте”, отчете д-р Шарков.

Неговият съвет е още в първите дни след раждането на бебето, родителите да почистват устната му кухина след всяко кърмене с марля с дестилирана вода. С появата на първите зъбки пък трябва да се посети зъболекар, който да даде всички правила за опадване здравето на устата.