Обратно към пълната версия на статията »

Люк Бесон на 60

Люк Бесон на 60
A A+ A++ A

Гледали ли сте „Безкрайна синева“, „Никита“, „Леон“, „Петият елемент“, „Жана д`Арк“, „Транспортер“, „Такси“, „Предградие 13“ и много други? Името, което ги свърза е Люк Бесон – кинорежисьор, сценарист, продуцент.

Той е роден на 18 март 1959 г. в семейство на инструктори по гмуркане. Детството му е изцяло свързано с безкрайната морска шир. Дори планира да стане морски биолог, но едва седемнадесетгодишен претърпява инцидент при гмуркане, който завинаги променя плановете му. Още като младеж Люк Бесон проявява писателски умения и започва да пише чернови за сценария на филма „Безкрайна синева“, а негов приятел му помага да стъпи на снимачната площадка. Това събитие го кара да вземе решението да се отдаде на киното. Докато чака своя шанс той продължава да пише истории, които по-късно ще го превърнат в един от най-известните френски режисьори.

На 18 години той започна да снима първите си документални късометражни филми. След това заминава за няколко години в Америка, а когато се завръща във Франция създава своя собствена продуцентска компания.

И въпреки скандалите и обвиненията за секс тормоз, които се въртят около името му в последните години, няма как да отречем неоспоримия му талант на режисьор, сценарист и продуцент, по чиито филми са правени не един и два римейка.