Обратно към пълната версия на статията »

Елена Йончева надви Станишев и стана водач на евролистата на БСП

Елена Йончева надви Станишев и стана водач на евролистата на БСП
A A+ A++ A

Елена Йончева спечели тежка вътрешнопартийна битка срещу лидера на ПЕС Сергей Станишев и повежда партията на българските социалисти в състезанието на Европейския парламент на изборите през май тази година

Елена Йончева става водач на евролистата на БСП с 96:75 гласа срещу Станишев, предаде Епицентър.бг

Това показват резултатите от тайното гласуване на заседанието на Националния съвет на БСП, продължило повече от четири часа. Официалното обявявене на резулаттите предстои.

Елена Йончева беше кандидатът, посочен от лидера наа БСП Корнелия Нинова, и изборът на ИБ на БСП.

До последно Сергей Станишев отказваше да отстъпи на Йончева.

Още тази сутрин Румен Овчаров прогнозира, че Станишев няма да е водачът на БСП за евролистата и го призова сам да се откаже. За същото призова и Светлана Шаренкова, но Станишев отказа.

По време на пленума Станишев предложи първите две места в евролистата да се гласуват заедно, но такава процедура не е предвидена. Нинова категорично отхвърли предложението и обяви, че ще се гласува по устав. Тя подчерта, че не е задължително Станишев изобщо да е в евролистата на БСП за изборите през май - председателството на ПЕС не изисква да е член и на Европарламента. 

Очаква се цялата евролиста на БСП да бъде подредена в началото на месец април.

Елена Йончева е родена на 27 май 1964 г. в София.

Образованието си получава в Москва, където завършва с отичие телевизионна журналистика.

Снима живота в Халеб, прави репортажи от най-горещите точки на света: Косово, Алжир, Чечня, Израел, Афганистан, Ирак, Венецуела, Колумбия и други.

Автор е на документални филми за събитията в Урайна.

Последният ѝ документален филм е озаглавен „Граница“.

През 2017 г. Елена Йончева става част от Инициативния комитет, който издига кандидатурата на Румен Радев за президент. След като той става президент, е назначена като прессекретар на държавния глава. Същата година тя напуска тази длъжност и участва в предсрочните парламентарни избори като водач на листата на „БСП за България“ в 29-ти Многомандатен избирателен район – Хасково.

Като народен представител в 44-тото Народно събрание тя е говорител на парламентарната група на „БСП за България“, каквато длъжност заема и до момента.

Член е на Комисията по външна политика и на Комисията по културата и медиите в 44-тия парламент.

Владее английски, френски, руски и испански.