Обратно към пълната версия на статията »

Ето го маршрутът на терориста в България

Ето го маршрутът на терориста в България
A A+ A++ A

Стрелецът от Нова Зеландия е бил в България в края на миналата година. Това съобщи главният прокурор след спешно съвещание на службите при премиера тази вечер. 28-годишният австралиец уби 49 души и рaни десетки след стрелба в две джамии в новозеландския град Крайстчърч. Върху оръжието му са открити надписи и на кирилица с исторически личности и големи битки, включително и в България.

Изброени са исторически личности и големи битки, завършили с поражение на Османската империя. Брентън Тарант от Австралия e бил в България от 9 до 15 ноември 2018 година, като пристига в София с полет от Дубай. На другия ден наема кола и прави обиколка в много градове, свързани с нашата история. Брентън е бил в Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Казанлък, Бачково и Банско. На 15 ноември заминава за Румъния, откъдето отпътува с кола за Унгария.

Стрелецът е бил в Черна гора и в Сърбия в периода 28-30 декември 2016 година, каза още главният прокурор. Сега предстои да се провери дали е имал връзки с българи. Проверяват списъците на пътниците в самолетите, с които е пътувал, къщите за гости, където е нощувал, автомобила, който е наел. По първоначални данни визата на австралиеца е била туризъм, а знанията му за историята на региона са много добри, предаде Би Ти Ви.

Според министър Младен Маринов към момента няма нужда да се повишава нивото на сигурност в страната. Тази вечер в МС се проведе среща на министър-председателя Бойко Борисов с главния прокурор Сотир Цацаров, министрите Младен Маринов и Екатерина Захариева и ръководителите на службите за сигурност. Нашите служби работят със свои колеги от САЩ Нова Зеландия и Австралия, ОАЕ на балкански държави, на първо място Сърбия и Черна гора, съобщиха Цацаров и Младен Маринов.