Обратно към пълната версия на статията »

Съкращават опашките по границата с нови гишета на "Капитан Андреево"

Съкращават опашките по границата с нови гишета на "Капитан Андреево"
A A+ A++ A

Предвижда се още през тази година да бъдат увеличени пероните за паспортен и митнически контрол на ГКПП "Капъкуле" и "Капитан Андреево". Целта е да бъдат намалени опашките при преминаването на граничните пунктове особено през интензивните месеци на пътуване на турските граждани за и от Европа към Турция.

Това заявява турският заместник министър на търговията Ръза Туна Турагай, цитиран от вестник "Хюриет" и БТА.

По думите му проблемите във връзка с дългите престои на общите с България ГКПП "Капъкуле" и "Капитан Андреево" е бил обсъждан на срещи между турските и българските гранични и митнически власти.

Натрупването на опашки става главно на входовете и изходите на пунктовете на турско-българската граница. Причината е главно недостатъчният брой на пероните за паспортна и митническа проверка. Дезинфекционните съоръжения на българската митница също водели до забавяне на преминаването на автомобилите, пише "Хюриет". Във връзка с това са подготвени мерки, които се предвижда да бъдат въведени още през тази година, преди началото на интензивния туристически поток за лятната ваканция.

"Хюриет" цитира директора на Агенция митници Георги Костов да казва: "Продължаваме срещите за координиране на действията с турските ни колеги. Предвижда се да се създадат точки за полицейски контрол и подвижни мобилни дезинфекционни съоръжения. Информирахме премиера Бойко Борисов за предприетите мерки. Общата ни цел с турските колеги е да намалим опашките от престоите по общата граница. Разрешаваме проблемите със съвместни усилия. Дадохме дума на турските колеги и ще я изпълним."