Обратно към пълната версия на статията »

ВМРО: Трябва да има категорична забрана за чуждо финансиране на вероизповеданията в България

ВМРО: Трябва да има категорична забрана за чуждо финансиране на вероизповеданията в България
A A+ A++ A

Категорична забрана за чуждо финансиране на вероизповеданията в България целят промените в Закона за вероизповеданията, които „Обединени патриоти“ внесоха днес в деловодството на парламента. В документа има и точка, която предлага отпадането на финансовата амнистия за дълговете на мюфтийството.

Ние, Патриотите от ВМРО, сме категорични, че вероизповедания, които получават държавна субсидия, т.е. са официално регистрирани на територията на България, не могат и не трябва да получават финансова помощ от трети държави и/или НПО-та, физически лица и фирми, регистрирани извън страната. Това са предпоставки, които дават възможност за чуждо влияние и в политическия живот у нас. Подобни практики са още по-опасни на фона на тенденциите за пълзящото радикализиране на исляма в целия свят.

В предложенията, които както обещахме, внесохме между първо и второ четене на Закона за вероизповеданията, също е записано и религиозните общности да бъдат задължени да декларират всички дарения от физически или юридически лица с български произход за съответните църкви и религиозни училища пред държавата, за да има яснота за реалния им източник.

Предлагаме и отпадането на скандалния параграф, който предвижда опрощаването на дълговете на мюфтийството – още една непремерена стъпка на ГЕРБ и ДПС, която разбуни българското общество.

Припомняме, че Патриотите от ВМРО, под ръководството на заместник министър-председателя по обществения ред и сигурност, министър на отбраната и лидер на ВМРО – Българско национално движение Красимир Каракачанов, изготвиха и внесоха отделен закон за вероизповеданията, в който тези и други мерки, които защитават националната сигурност и суверенитета на религиозните общности в България, бяха подробно разписани. В него имаше и разпоредби, които включваха контрол над учебните заведения към религиозните общности и произход на дипломите на самите проповедници. Той, обаче, беше умело задушен и отхвърлен от ГЕРБ, ДПС и БСП, което доведе до законодателен хаос в тази толкова специфична материя.

Прилагаме пълния текст на ЗИД на Закона за вероизповеданията, който Обединени патриоти внесоха днес, 15 март 2019 г.:

1.    чл. 21а:

„Чл. 21а. (1) Вероизповедание, на което е предоставена държавна субсидия, може да финансира допълнително дейността си само от източници на доходи в Република България.

 (2) Дейностите на духовните училища от системата на предучилищното и училищното образование и на висшите духовни училища могат да се финансират допълнително само със средства, които се администрират от български държавни и общински институции или със средства от европейски фондове и програми.

(3) Вероизповеданията, на които е предоставена държавна субсидия, духовните училища от системата на предучилищното и училищното образование и висшите духовни училища уведомяват Дирекция „Вероизповедания“ на Министерски съвет за всяко дарение или наследство на имущество от български юридически лица или с източник от чужбина.

(4) Не се допуска дарение на финансови средства от чужди държави или чужденци за дейности, които се финансират от предоставената държавна субсидия.

(5) Дирекция „Вероизповедания“ контролира изпълнението на волята на дарителя или наследодателя.“

 

2. В чл. 36 се създават ал. 3 – 6:

„(3) Който приема финансиране за вероизповедание, на което е предоставена държавна субсидия, от източник извън Република България в нарушение на този закон, се наказва с глоба от 5 000 до 10 000 лева – за физическо лице или се налага имуществена санкция в размер от 10 000 до 20 000 лева – за юридическо лице.

(4) Който приема дарение за вероизповедание, на което е предоставена държавна субсидия, в нарушение на този закон, се наказва с глоба от 5 000 до 10 000 лева – за физическо лице или се налага имуществена санкция в размер от 10 000 до 20 000 лева – за юридическо лице.

(5) Когато деянията по ал. 3 и ал. 4 са извършени повторно, глобата е от 10 000 до 20 000 лева, а имуществената санкция е в размер от 20 000 до 40 000 лева.

(6) В случаите по ал. 3 - 5 предметът на нарушението се отнема в полза на държавата.“