Обратно към пълната версия на статията »

Протестно шествие в защита на дивите плажове ще се проведе в София

Протестно шествие в защита на дивите плажове ще се проведе в София
A A+ A++ A

Гражданско протестно шествие в защита на дивите плажове ще се проведе тази вечер в София.

„Каним всеки, на когото му пука за бъдещето и е срещу вандалското и хаотично застрояване на Черноморското крайбрежие, да се включи“, апелират организаторите от неформалната организация „Граждани за природа“. Шествия в защита на природата и срещу климатичните промени днес ще има в над 80 държави, каза пред БНР Лорета Тодорова от организацията.

„Погазват се природните закони, които всички би трябвало да следваме и да пазим нашето богатство, а не да го рушим“, изказа мнение тя в предаването „Преди всички“. Тя каза, че са внесли искане към Кадастъра – дюните да бъдат вписани като такива, защото в момента това не е така. Тодорова посочи исканията, които ще бъдат внесени в НС като подписка:

„Пълна забрана за строеж върху защитени зони. Да отпаднат всички устройствени планове и разрешителни за строеж, които противоречат на нормите за опазване на природата и биоразнообразието. Третата точка е за изпълняване на задължения, които са заложени към закони, но не се спазват, като например регистър за всички устройствени планове и строителни разрешителни с подробна информация“.

Под исканията вече са се подписали около 1000 души, като целта на организаторите е те да достигнат 10 хиляди. Подписите ще се събират до 20 май, след което ще бъдат внесени в парламента.

Днешното протестно шествие ще тръгне от Народното събрание и ще завърши на Орлов мост. „Планираме да поседим там 2-3 мин., за да не възпрепятстваме хората, които искат да се приберат. След това ще се изтеглим от платното за движение“, отбеляза Лорета Тодорова.

„В България държавата унищожава държавата. Това е един от най-големите абсурди, на които ставаме свидетели през последните години“ – така председателят на Сдружението „Да запазим Корал“ Атанас Русев коментира последните случаи на нагло посегателство върху природата със строителството в местността Алепу, изсичането на гората край Арапя и заравняването на пясъчните дюни на Къмпинг „Смокиня“. Според него проблемът е, че не се спазват законите.

„Не може частна фирма да укрепва свлачище, а пясъчни дюни да са частна собственост“, каза още Русев. Според официалните данни 4500 дка е общата територия на пясъчните дюни по Черноморското крайбрежие, а 3272 дка попадат в частни имоти.

„Не сме организатори на днешния протест, но скоро ще предприемем действия за спиране на строителството по Южното Черноморие“,  посочи Русев и добави:

„Подготвяме огромен протест. И не само протест, а и действия, които съвсем скоро ще станат явни“.