Обратно към пълната версия на статията »

Лекари изродиха бебе в едва 28-ата седмица след тежка катастрофа

Лекари изродиха бебе в едва 28-ата седмица след тежка катастрофа
A A+ A++ A

Лекари от двете университетски болници "Пирогов" и "Майчин дом" изродиха преждевременно по спешност бебе на ранена в катастрофа родилка. 21-годишната бременна пострадала тежко при пътнотранспортно произшествие между две коли на 10 март. Докарана е в "Пирогов" с опасност за живота. Екипът на Централна реанимация стабилизира състоянието ѝ, съобщиха от "Пирогов". 

За да бъде спасено бебето ѝ, което е едва в 28-а гестационна седмица, се сформира съвместен екип между акушер-гинеколози от "Майчин дом" и "Пирогов". Лекарите правят всичко, което е по силите им и след продължителна операция израждат момче с тегло 1300 гр., 39 см, допълват от болницата. Майката и детето са настанени за интензивно лечение и активно наблюдение в реанимациите на двете болници.

За последните 6 месеца това е вторият случай на съвместни мерки на двете болници за спешна реакция при множествени травми от автомобилни катастрофи с бременни, като лекарите наблюдават тревожната тенденция на зачестили случаи на пострадали родилки при ПТП.

Междувременно неонатолози спасиха живота на две бебета, родили се с екстремно ниско тегло - под 1 килограм, и прекарали месеци в интензивното отделение в АГ болница в Пловдив.