Обратно към пълната версия на статията »

Въоръжени атаки срещу две джамии в Нова Зеландия, има жертви

Въоръжени атаки срещу две джамии в Нова Зеландия, има жертви
A A+ A++ A

40 жертви на атаки срещу две джамии в Нова Зеландия. Мъж, въоръжен с няколко автомата нападнал храмове в град Крайстчърч. Има и много ранени.

По австралийски телевизии показаха как полицаи от специалните части арестуват мъж на улицата. Предполага се, че това е извършителят. От полицията казаха, че са задържани общо четирима души, но не е ясно дали всички са участвали в атаките.

 
 

Нападенията са станали в град Крайстчърч в петък, който е ден за молитва за мюсюлманите.

Медии пишат, че задържаният е крайнодесен радикалист от Австралия.  Според медии той бил написал манифест срещу имигрантите и исляма. Това засега не е потвърдено от властите.

Нападателят излъчвал на живо във Facebook какво извършва. На автоматите на мъжа с бяла боя са написани имената на терористи, нападнали други джамии.

 

"Полицията действа в отговор на много сериозен и трагичен инцидент, включващ активен стрелец в централната част на Крайстчърч", посочи представител на силите на реда, цитиран от БТА. 

"Това е развиваща се ситуация и работим да потвърдим фактите. Можем обаче да потвърдим, че има множество жертви", каза представителят на полицията. 

Свидетели посочват, че мъж в камуфлажно облекло, носещ автоматична пушка, открил безразборна стрелба в джамията "Ал Нур". 

Премиерът Джасинда Ардърн нарече случилото се днес "един от най-мрачните дни в историята на Нова Зеландия", допълва АП. "Това е необичаен и безпрецедентен акт на насилие", посочи тя. 

По думите й много от хората в джамията вероятно са мигранти. 

"Нова Зеландия е техният дом. Те би трябвало да са в безопасност тук. В Нова Зеландия няма място за екстремно насилие", подчерта Ардърн. 

Отбор по крикет от Бангладеш пристигал за молитва, когато стрелбата започнала, но всичките му членове са в безопасност, каза треньор. 

Полицията призова гражданите да избягват джамиите в страната. 

По информация на българското посолство в Канбера към 9.30 ч. българско време няма данни за загинали български граждани при стрелбата срещу двете джамии в Нова Зеландия. Това съобщиха от Министерството на външните работи. Мисията е в постоянен контакт с новозеландските власти, които извършват проверка на самоличността на извършителите и пострадалите.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството в Канбера на телефони + 612 62 86 97 00 и +614 38 00 51 87, посочват от ведомството.