Обратно към пълната версия на статията »

„Икономист“: Българите казват: „Още от същото, моля“

A A+ A++ A

От списание „Икономист“, превод: БГНЕС

След преброяването на повечето подадени бюлетини става ясно, че избирателите в България за местните и президентските избори са заложили на запазване на статуквото, пише „Икономист“.

Кандидатът на премиера Бойко Борисов за президент Росен Плевнелиев не събра болшинството от гласовете, което му е необходимо за спечелване на изборите на първи тур, и ще се изправи срещу съперника си социалист Ивайло Калфин на балотаж следващата неделя. Но резултатите от първия тур – 40% за него, би трябвало да са достатъчни, за да успее на втория.

Изненадващо и за двата вида избори – президентски и местни, партията на Борисов ГЕРБ успя да удържи почти същия резултат от получения на парламентарните избори преди две години. Това стана въпреки нерадостната икономическа перспектива и предизборната кампания, която бе белязана от някои неприятни епизоди на размирици с етнически характер.

Фактически повечето от основните политически сили имат добри новини, с които да се похвалят. Резултатът от 30% за Ивайло Калфин, въпреки че е недостатъчен, за да спечели президентския пост, е голям напредък за резултатите за социалистите от последните парламентарни избори. Бившият български еврокомисар Меглена Кунева надмина всички очаквания, печелейки 14% от вота на технократски и либерално гласуващите.

За щастие това показва, че дори и ако гласоподавателите са неудовлетворени от сегашната политика, те не вярват, че отговорът на проблемите е в крайното дясно. Кандидатът за президент на антиромски настроената партия „Атака“ Волен Сидеров спечели по-малко от 4% от гласовете вчера. Етническата турска партия ДПС също не постигна високи резултати, като много от нейните гласоподаватели предпочетоха да си останат вкъщи след поредица от скандали в партията.

„Екстремистите не са в състояние да използват гнева на хората заради слабата икономика и размириците“, счита политическият анализатор Кирил Аврамов. Той предрича, че неочакваният успех на Меглена Кунева ще доведе до издигането на нов, центристки проект в българската политика.

Резултатите от вчерашните избори засилват мандата на премиера Бойко Борисов за следващите две години. Без заплаха от президентско вето силният български премиер е свободен да продължи с изпълнението на плановете си за подобряване на лошата пътна инфраструктура и на зрелищния си план за борба с корупцията.

Няма да е лесно. Както показаха размириците, програмите за пътно строителство не значат много, когато безработицата се увеличава и забавеният икономически растеж заплашва да се превърне в рецесия. А ширещите се твърдения за купуване на гласове на тези избори показват, че има много какво да се направи и по въпроса с корупцията.