Борисов към фирмите: Да си приведат бизнеса бял

26 февруари 2019, вторник / 13:37;
Борисов към фирмите: Да си приведат бизнеса бял

Рекорден спад на цигарената контрабанда от 4,4%, отчете бизнесът по време на кръгла маса с участието на премиера, финансовия министър, главния прокурор и вътрешния министър.

Все още най-голям е ръстът на продажбата на незаконни цигари в Хасково, намаляла е контрабандата в района на Сандански, Благоевград и Димитровград. Намалението през последното тримесечие на 2018 г. е с 0,9 на сто спрямо предпоследното, сочат данните.

Това е най-ниската контрабанда досега с оглед на данните в ЕС, коментира след представянето на проучването главният прокурор Сотир Цацаров.

По думите му това е и резултат от добрата работа на прокуратурата и законодателя, който се е вслушал в нейните предложения за промени в Наказателния кодекс. Промените позволиха да бъде криминализирано и разпространението на нелегални цигари.

"Това са стотици милиони повече в бюджета. Приходите в бюджета дават възможност след това да се увеличават доходите, а не да богатеят един кръг лица", заключи и Борисов, след като изслуша подробно данните.

Точно заради битката на държавата със сивия сектор не само при контрабандата на цигари и горива, съпротивата е голяма, констатира Борисов.

И даде пример с отпора на фирмите заради смяната на софтуера за връзка с НАП. "Моят най-колегиален съвет към всички - да си приведат бизнеса бял!", препоръча Борисов. "Софтуерът се манипулира, всички ходите на ресторанти и знаете", намекна той за касовите апарати. "Съпротивата е голяма, но щом искаме бяла икономика...", негодува премиерът само три часа след срещата с БСК в Министерския съвет именно заради съображенията на търговците за новия софтуер за връзка с НАП и смяната му в касовите апарати.

Борисов се възмути, че бизнесът не иска да излезе на светло, а после пък има изисквания към държавата. "Огромна съпротива, а в същото време излизат и казват - държавата да ми направи осветлението и канализацията. На приказки е лесно", заключи той.

Премиерът продължи да коментира и сутрешната си среща с бизнеса за проблема с касовите апарати.

"Срока за касовите апарати удължихме го още веднъж със седем месеца, въпросът е при тези ниски данъци, трябва ли и ДДС да крадат и тази съпротива да е толкова яростна?", ядосва се министър-председателят.

"Искаме сървърът да не ходи в Макао или да не си купува от регистрирани вънка фирми лицензи. И всички пари да излизат от България, а ние да сме лошите. Тези пари ще се генерират в бюджета за всичко, което е необходимо", изрази отношението си към протеста им Борисов.

Той апелира към асоциациите на търговците на горива по примера на цигарения бизнес да се свържат с НПО-та и да направят подобно проучване на сивия сектор. Приканвам и вас, говорете, първия месец ще седим, ще се червим, на третия месец ще има резултат, обърна се към бранша премиерът. "Тези пари ще се генерират в бюджета за всичко, което е необходимо", допълни той.Борисов се върна назад във времето, когато на борбата с контрабандата пречело съперничеството между различните служби и институции, а "всичките известни имена на контрабандисти бяха агентура". "Доста от тях не са между живите", допълни Борисов.

И направи сравнението, че сега, заради мерките на държавата срещу сивия сектор, "и мафията излиза и вика - махайте се!" "Точно тия, които крадат", възмути се Бойко Борисов по адрес на ония, които не го искат на власт.

И отново се обърна към онези, които трябва да дебнат нередностите при горивата: "Така че, колеги, действайте. С ръчна камера да снимате всяко едно движение на кораби и танкери, за всяка претенция искам да имам видео. Това искам и това се прави", заключи Борисов.

По повод изискванията на премиера за мерките при горивата и наблюдението на бензиностанциите, вътрешният министър коментира, че вече три години ежедневно полицията проверява масово бензиностанции.

Има сигнали в МВР за съмнителни бензиностанции, но все още се работи по тези случаи, каза Младен Маринов. Той си направи устата и служителите, които работят по темата, да получават бонуси като стимул за работата си, а и като бариера срещу подкупност. Той обаче призна, че тук думата има "законодателната воля".

Контрабандата на цигари и Изборният кодекс събраха Нинова и Борисов на едно място

Докато премиерът Борисов, в компанията на Сотир Цацаров, Владислав Горанов и Младен Маринов, слушаше отчета за резултата в битката с контрабандата в централен столичен хотел, един етаж над него в друга конферентна зала соцлидерката Корнелия Нинова заедно с Елена Йончева се оплакваше на европосланиците от ГЕРБ и Изборния кодекс, който са приели.