Обратно към пълната версия на статията »

Ваксинират децата от ромския квартал в Русе срещу морбили

Ваксинират децата от ромския квартал в Русе срещу морбили
A A+ A++ A

Само за 3 дни 15 деца от русенския квартал "Селемтя" са били ваксинирани против морбили. Това е направено с помощта на специалистите, които работят по проекта "Социално включване чрез услуги за ранно детско развитие в Община Русе". През миналата седмица те са обикаляли от врата на врата, за да разговарят с родителите и да издирват деца, които не са ваксинирани. Информация за броя на неимунизираните деца събира и Регионалната здравна, но чрез личните лекари и педиатрите.

По данни на Световната здравна организация в Европа през миналата година от морбили са се разболели близо 82 600 души от 47 държави, 72–ма души са починали. Една от сериозно засегнатите страни е съседна Румъния, за която има данни за над 200 хиляди неимунизирани деца. От вируса само миналата година са починали, по неофициално информация, 46 души. И опасността заразата да се прехвърли у нас никак не е малка.

Какви мерки се взимат в Русе, за да се предпазят децата от рисковите групи от заразата? Подробностите от репортера Десислава Николова в Сутрешния блок на БНТ1. Тя се срещна и разговаря с директора на Дирекция "Култура и образование" в Община Русе Ирена Петрова, с педиатъра д-р Боряна Тодорова и акушерката Юла Великова.