Обратно към пълната версия на статията »

Парламентът започва да разглежда промените в Изборния кодекс

Парламентът започва да разглежда промените в Изборния кодекс
НС
A A+ A++ A

От днес депутатите започват да разглеждат измененията в Изборния кодекс. Една от най-важните промени, върху които предстои да се дискутира в парламента е свързана с отпадане забраната за публикуване на социологически данни в реално време в печатните, електронните и информационните медии в изборния ден. Предложението за това е на ГЕРБ, а в мотивите си те се позовават на наложилата се практика в различни социални мрежи през целия изборен ден да се публикуват данни, което според тях поражда неравнопоставеност, предаде БГНЕС.

Депутатите ще обсъжда още възможността за въвеждане видео-наблюдение в изборния процес, както и дали да отпаднат номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината.

Очаква се спорът да се концентрира и около състава на Централната избирателна комисия (ЦИК), чийто мандат изтича в края на месец март. От БСП настояват процедурата за избор на нови членове да стартира още тази седмица, за да може да приключи до законовия срок – 21 февруари. Нагласите сред редиците на управляващите обаче се съставът на Комисията да не бъде променян преди изборите.