Обратно към пълната версия на статията »

Проверяват българска банка заради парични преводи от Венецуела

Проверяват българска банка заради парични преводи от Венецуела
A A+ A++ A

Българските служби проверяват българска банка заради парични преводи в големи размери от Венецуела.
Темата беше обсъдена на среща в Министерския съвет при премиера, в която участваха американският посланик, главният прокурор и председателят на ДАНС. Страната ни е получила информация от САЩ за парични преводи от държавната петролна компания на Венецуела към доверителна банкова сметка в България.

Сотир Цацаров обяви, че има данни в коя банка и кои лица са използвали български сметки за парични преводи от Венецуела.

ДАНС извършва проверка в банката, уточни главният прокурор.

Знае се кой е титулярът на сметката. Става дума за парични преводи за милиони евро. Част от средствата са били превеждани от България по банкови сметки в други държави. Основанията са били недействителни, обясни главният прокурор Сотир Цацаров:

"Такива основания са свързани с подкрепа и финансиране на венецуелска спортна федерация, със закупуване на храни за Венецуела и така нататък".

Държавна агенция "Национална сигурност" проверява банката. Осигурено е съдействие от БНБ. Когато има пълна картина за преводите и за всички сметки, "най-вероятно ще се пристъпи към наказателно производство за пране на пари", посочи още Цацаров.

Останалите средства в сметката, които са в немалък размер, са запорирани, за да не изтичат средства.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев обясни:

"Лицето, което е установено като титуляр на сметката, живее в различни държави. Към момента не е на територията на България. Има няколко гражданства, сметката е една".

Американският посланик Ерик Рубин отчете отличното сътрудничество между американското и българското правителство и службите на двете държави:

"Нашето правителство, заедно с другите страни от Европейския съюз, работи в много тясно сътрудничество, за да гарантира, че богатството на народа на Венецуела няма да бъде откраднато".

Установеният български гражданин често е посещавал и Оман, научи още "Хоризонт".

БНБ оказва пълно съдействие по случая с паричните трансфери от Венецуела по сметка в българска банка, съобщиха за "Хоризонт" от Централната банка. Оттам уточняват, че "работят активно с компетентните органи в рамките на законоустановените си права и отговорности". Заради банковата тайна БНБ няма право да коментира имена на поднадзорни лица или да дава подробности около случая.

Българските служби са действали адекватно по сигнала за парични преводи в големи размери от Венецуела, коментира пред „Хоризонт“ евродепутатът Емил Радев, докладчик по законодателното досие за звената за финансово разузнаване. Според Радев, случаят е показал доброто сътрудничество между София и Вашингтон в борбата с прането на пари:

„Българската прокуратура, българските служби, ДАНС и Звеното за финансово разузнаване са реагирали много адекватно. Тук говорим за много специфично използване на друг инструмент - специалната адвокатска сметка. Нашите партньори от САЩ също са подали този сигнал. Част от парите са запорирани, така че да не могат повече да излизат от тази сметка. Оттук нататък ще има разследване и за пране на пари. Ще има и проследяване на финансовите потоци. Нека да оставим време на Прокуратурата да направи своя анализ и при нужда да повдигне нужните обвинения".


Преди дни венецуелският депутат Карлос Папарони оповести, че властите в Каракас се опитват да изнесат капитали на държавната петролна компания "Петролеус Де Венесуела" чрез финансов посредник в България. Тогава от Министерството на външните работи съобщиха, че няма постъпила информация за паричен трансфер.