Обратно към пълната версия на статията »

ЕС се опасява от хаос във Венецуела

ЕС се опасява от хаос във Венецуела
A A+ A++ A

Нужно е мирно решение, за да бъде избегнат хаос във Венецуела, заяви дипломат №1 на Европейския съюз Федерика Могерини на първата среща на Международната контактна група в уругвайската столица Монтевидео, предаде АФП. В нея вземат участие европейски и латиноамерикански страни, които се опитват да намерят изход от политическата криза във Венецуела. Тя възникна, след като опозиционният лидер Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за президент, а държавният глава социалист Николас Мадуро нарече тази стъпка опит за узурпиране на властта.

След 5-часови преговори групата обяви, че ще изпрати техническа мисия във Венецуела, „за да създаде необходимите гаранции за провеждане на достойни за доверие избори“ и да позволи доставките на хуманитарна помощ.

Десетки привърженици на Мадуро се събраха в Монтевидео, за да протестират срещу американската намеса в страната.

Елиът Адамс, посланик на САЩ във Венецуела, разкритикува контактната група и призова всички страни да изолират Мадуро и да комуникират единствено с „легитимното правителство“ на Гуайдо.

Във Вашингтон бразилският външен министър Ернесто Араужо зае сходна позиция и посочи, че призивът за нови избори „не е особено полезен“, тъй като те няма да бъдат честни.

Американският адмирал Крейг Фолър, който оглавява Южното командване на САЩ, заяви, че венецуелската армия продължава да е лоялна към Мадуро, който има ключовата подкрепа на Русия и Китай.