Обратно към пълната версия на статията »

Чейндж бюрата атакуват в съда намаляването на надценките им

Чейндж бюрата атакуват в съда намаляването на надценките им
На снимка: измамно табло на чейндж бюро във Варна. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Собствениците на чейндж бюра ще атакуват в съда новите правила за обмяната на валута, които намаляват позволяемите им надценки от 20% на 5%.

Причината е, че точно след седмица бюрата ще могат да реализират много по-малка печалба от смяната на валута.

Според сега действащия регламент маржът, тоест разликата в курсовете „купува" и „продава", не трябва да е повече от 20% от курса за деня на Българската народна банка.

Промяната намалява този марж четири пъти, припомня bTV в репортаж.

Сега разликата между „купува" и „продава" може да бъде близо 80 стотинки, тоест от 1,56 до 2,34 лева.

В бъдеще курс „купува" например не може да бъде по-нисък от 1,85 стотинки, тоест максимум 10 стотинки от курса за деня на БНБ.

От НАП твърдят, че тези промени ще елиминират почти изцяло възможностите за заблуждаващи реклами и подвеждане на клиентите, докато от чейндж бюрата са категорични, че промяната ще доведе до фалит много от тях, особено в зимните и летните курорти.

Според информацията на данъчните най-много злоупотреби и подвеждащи похвати използват бюрата по Черноморието. Именно оттам имало и най-много сигнали. От бизнеса обаче отричат.

Георги Георгиев притежава 10 чейндж бюра в комплекс „Златни пясъци" и още толкова в курорта Банско. Според неговите изчисления промените ще свият приходите му с минимум 10%. Георгиев обяснява, че намаляването на маржовете няма да засегне търговията с долари и евро, но ще принуди чейнджовете да спрат да обменят по-рядко търсената валута.

„15% слагам само на валути, които супер рядко се търгуват, като полска злота, чешка крона, израелски шекели, за които трудно се намират след това клиенти, защото банките не работят с тях и трябва да ги освобождаваш на хора, които пътуват към тези държави", коментира бизмесменът.

От НАП смятат, че намаляването на маржа ще удари единствено бюрата, които умишлено подвеждат клиентите си. „Тези коректните, за които говорим, там маржът е под 10-те стотинки, които сега се въвеждат. Маржът е 2-3 стотинки и едва ли те биха го почувствали като заплаха", смята данъчен експерт.

От бранша се опасяват, че промяната ще затвори много малки обменни бюра и ще отвори възможност за възраждане на уличното „ченчаджийство".

По данни на приходната агенция в момента в България има около 700 лицензирани фирми, които притежават общо около 1700 обменни бюра, но според Асоциацията на обменните бюра в България броят на чейнджовете и реално действащите фирми е поне два пъти по-нисък. И ще намалява още.

С влизане в сила на новата наредба от следващия вторник вече официално пари ще могат да се сменят и на автомати за обмяна на валута. Досега такава възможност нямаше. Очаква се първите т.нар. ексчейндж автомати, които работят на принципа на банкоматите, да се появят още в края на тази или началото на следващата година.

#чейнжд бюро #обменно бюро #надценка #БНБ #Българска народна банка #валутен курс #измами #Държавен вестник