Легендата Йордан Йовчев завърши седми на шестата си олимпиада

6 август 2012, понеделник / 16:25;
Легендата Йордан Йовчев завърши седми на шестата си олимпиада
Невероятният Йордан Йовчев завърши седми на финала на халки на шестата си Олимпиада. Йовчев не е пропускал Олимпиада в периода 1992-2012 г. Снимка: Ройтерс/Гонг

Световната легенда в спортната гимнастика Йордан Йовчев се представи силно на финала на халки и приключи своята кариера с престижното седмо място на Олимпийските игри в Лондон.

Лондон 2012 бе шестата олимпиада в кариерата на ветерана Йордан Йовчев.

Йордан Йовчев получи оценка 15.108 за своето изпълнение (6.600 трудност и 8.508 за изпълнение), което му отреди седмото място във финала, предаде БГНЕС.

Българският гимнастик бе награден с бурни аплодисменти от цялата зала след своето изпълнение, след което получи поздравления и от всички други участници във финала.

Титлата в халките изненадващо отиде в бразилеца Артур Набарете Занети, който детронира олимпийския шампион от Пекин Чен Ибин.

Китаецът водеше през цялото време, но бе изместен с последното изпълнение на Занети. Бронзът остана за италианеца Матео Моранди.

Постижението на Йордан Йовчев е уникално и влиза в историята с това, че не е пропускал олимпийски игри от 1992 година. Големият, макар и само 160 сантиметра висок състезател, има четири олимпийски медала — един сребърен и три бронзови, като през 2004 година в Атина, златото му бе отнето незаслужено, след като съдиите го присъдиха на представителя на домакините Димостенис Тамбакос.