Обратно към пълната версия на статията »

Легендата Йордан Йовчев завърши седми на шестата си олимпиада

Легендата Йордан Йовчев завърши седми на шестата си олимпиада
Невероятният Йордан Йовчев завърши седми на финала на халки на шестата си Олимпиада. Йовчев не е пропускал Олимпиада в периода 1992-2012 г. Снимка: Ройтерс/Гонг
A A+ A++ A

Световната легенда в спортната гимнастика Йордан Йовчев се представи силно на финала на халки и приключи своята кариера с престижното седмо място на Олимпийските игри в Лондон.

Лондон 2012 бе шестата олимпиада в кариерата на ветерана Йордан Йовчев.

Йордан Йовчев получи оценка 15.108 за своето изпълнение (6.600 трудност и 8.508 за изпълнение), което му отреди седмото място във финала, предаде БГНЕС.

Българският гимнастик бе награден с бурни аплодисменти от цялата зала след своето изпълнение, след което получи поздравления и от всички други участници във финала.

Титлата в халките изненадващо отиде в бразилеца Артур Набарете Занети, който детронира олимпийския шампион от Пекин Чен Ибин.

Китаецът водеше през цялото време, но бе изместен с последното изпълнение на Занети. Бронзът остана за италианеца Матео Моранди.

Постижението на Йордан Йовчев е уникално и влиза в историята с това, че не е пропускал олимпийски игри от 1992 година. Големият, макар и само 160 сантиметра висок състезател, има четири олимпийски медала — един сребърен и три бронзови, като през 2004 година в Атина, златото му бе отнето незаслужено, след като съдиите го присъдиха на представителя на домакините Димостенис Тамбакос.

#Йордан Йовчев #Лондон 2012 #Олимпиадата в Лондон #Олимпийски игри #летни олимпийски игри #гимнастик