Обратно към пълната версия на статията »

Оранжев код в 17 области, жълт – в 11

Оранжев код в 17 области, жълт – в 11
В цялата страна ще е слънчево и горещо с температури между 35° и 40°. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Картата на България за 6 август е оцветена в оранжев и жълт цвят заради високи температури, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Оранжев код за опасно горещо време ще действа за 17 области на страната, по-малко опасният код „Жълто" ще е в сила за 11 области на България.

В цялата страна ще е слънчево и горещо с температури между 35° и 40°. Специалистите съветват гражданите да избягват стоенето на слънце и да приемат повече течности.

Код „Оранжево" за опасно време с метеорологични явления с голяма интензивност е в сила за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив, Пазарджик и Благоевград.

Код „Жълто" е в сила за областите: София-град, София област, Кюстендил, Перник, Смолян, Търговище, Разград, Шумен, Добрич, Варна и Бургас.

Пет температурни рекорда и три изравнени, отчетоха в неделния ден метеоролозите от НИМХ на БАН.

Температурни рекорди бяха регистрирани в Монтана от 38.5 градуса, в Пловдив от 37 градуса, в Оряхово – 36.3 градуса, Бургас – 35.5 градуса и на нос Емине от 32.8 градуса.

В три града бяха изравнените рекорди за деня, и на трите места от една и съща година – от 1998 година. Това са Ахтопол, където бе регистрирана жега от 32 градуса, Враца с 36.6 градуса и Карнобат с 36.4 градуса.

Във връзка с трайното засушаване на растителната покривка и очакваното сухо и горещо време до средата на седмицата е необходимо повишено внимание при работа с източници на открит огън с цел предотвратяване възникването на полски и горски пожари.

На възрастните хора, хронично болните и малките деца се препоръчва да не излизат навън в най-горещите часове от деня, съветват лекарите.

Добре е да се пият повече течности, като се избягват бирата и концентрирания алкохол. Ако все пак ви се наложи да бъдете извън домовете си – носете светли и широки дрехи, както и шапки.

#България #НИМХ #Код „Оранжево" #Код „Жълто" #Видин #Монтана #Враца #Плевен #Ловеч #Габрово #Велико Търново #Русе #Силистра #Сливен #Ямбол #Стара Загора #Хасково #Кърджали #Пловдив #Пазарджик #Благоевград #София-град #София област #Кюстендил #Перник #Смолян #Търговище #Разград #Шумен #Добрич #Варна #Бургас #Оряхово #нос Емине #Ахтопол #Враца #Карнобат #жълт код #оранжев код