Обратно към пълната версия на статията »

Каракачанов: Няма за какво да се извинявам, интеграцията на ромите минава единствено през образование и труд

Каракачанов: Няма за какво да се извинявам, интеграцията на ромите минава единствено през образование и труд
A A+ A++ A

Пореден вандализъм. Това обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по повод случая, при който курсанти от Националния военен университет бяха нападнати на пътя от криминално проявено лице от ромски произход.

По-рано днес от Министерството на отбраната съобщиха, че курсанти от Националния военен университет са били нападнати снощи на пътя. Автомобилът им е засечен от друг автомобил и след принудителното спиране, нападателят излиза от автомобила си и нанася удари с брадва по предното стъкло на колата на курсантите.

„Петима курсанти се прибират, една кола ги гони, запречва им пътя, излиза един 34-годишен мъж с брадва, чупи прозореца, троши капака на колата. Разбира се отново полицията е действала бързо. Те се обаждат на 112, въпросното лице е задържано. Родено е 1986 година, т.е. на 34 г. с 43 престъпления вече“. Така Каракачанов разказа случая.

Министърът на отбраната изключва факта, че рецидивистът да е бил наясно, че нападнатите са курсанти или военни.

„Той най-вероятно ги е видял, че са такива като отишъл с брадвата до колата“, добави Каракачанов.

Според него, това е поредният случай, който показва, че има проблем в обществото.

„Това не се решава с протести. Тези проблеми в обществото се решават първо с честно говорене. Това, което е, да се казва и второ - с мерки за интеграцията на това население, но тези мерки минават и през училища като това в Златарица и други училища“, заяви вицепремиерът.

Днес за втора поредна година министърът на отбраната беше поздравен от ученици по повод празника „Василица“ и началото на новата година. Децата, които гостуваха на министър Каракачанов, са от Средно училище „Кирил и Методий“ в гр. Златарица.

По повод думите си, че циганите са станали прекалено нагли той коментира:

„Аз няма за какво да се извинявам, защото съм казвал винаги, че между тези хора има и такива като тези деца, които ходят на училище. Аз винаги съм повтарял - през образование и труд ромската общност в България това е единственият начин да се интегрира в обществото пълноценно“, каза още Каракачанов.

Относно протеста срещу него, който се очаква днес именно заради изказването му вицепремиерът заяви:.

„Всеки има право да протестира. Според мен всички тези организации, които години наред усвояваха огромни пари, е хубаво да дадат най-накрая един отчет колко пари получиха, за какво ги изразходиха и защо така се получава, че след тези стотици милиони, да не кажа милиарди, които се изляха и по европейски, световни и национални фондове, защо няма ефект от това, те са основните отговорни за това, защото те получаваха тези пари“, добави Красимир Каракачанов.