Обратно към пълната версия на статията »

Два квартала на Шумен против винетките

Два квартала на Шумен против винетките
A A+ A++ A

Недоволство срещу включването на пътя от дома до областния център Шумен в списъка с шосетата от републиканската пътна мрежа, за които се изисква винетка зрее сред жителите на кварталите Мътница и Макак.

Собствениците на коли от двата квартала са се обърнали за съдействие към кмета на Шумен Любомир Христов, но според него общината трудно може да си позволи да поддържа пътищата до кварталите. Разстоянието от изхода на Шумен до кв. Мътница например е почти 12 километра, като маршрутът минава по главния път Русе - Варна.


"Дадоха ми разценката колко струва сега поддръжката. Сумите са впечатляващи. За едната отсечка е 500 хиляди, а за другата 100 хиляди лева годишно. Общината няма как да си позволи това. На сесията ще информирам Общинския съвет и той да вземе решение", каза пред репортери в понеделник сутринта кметът Любомир Христов. Милион и половина общо са парите, които сега отделя общината за поддържане на всички общински пътища и всички улици на Шумен и селата.


Ситуацията около кварталите Макак и Мътница не е нова. И в досегашните разчети и обозначения пътищата от Шумен до кварталите са обозначени като "винетни", но имало негласни споразумения катаджиите да не глобяват за липсата на винетки жителите на двете сателитни села. "Сега аз такъв ангажимент не мога да поема." - категоричен беше Любомир Христов. Според справка, която поискал кметът, регистрираните автомобили в Макак са 400, а в мътница 200.