Обратно към пълната версия на статията »

БСП внесе искане в АПИ за договора за строителството на АМ "Хемус"

БСП внесе искане в АПИ за договора за строителството на АМ "Хемус"
A A+ A++ A

Депутати от парламентарната група на "БСП за България" внесоха в Агенция "Пътна инфраструктура" искане за предоставяне на договора за строителство на магистрала Хемус между Пътната агенция и държавното дружество "Автомагистрали". Народните представители се съмняват в наличието на прозрачност при определяне на фирмата за строителството на аутобана, както и това, че Пътната агенция е възложила строителството без конкурс и обществена поръчка.

"Държавната фирма "Автомагистрали" няма капацитет за изграждането на автомагистрала "Хемус". Нейните финансови резултати за 2017 година са влошени и нашият въпрос е вярно ли е, че изпълнителният директор Стоян Беличев, на фирма "Автомагистрали", е бивш съдружник с Гинка Върбакова, която е кандидат за закупуване на ЧЕЗ", обясни депутатът Елена Йончева, предаде БНР.

От БСП обявиха, че ще сезират Европейската комисия за отпускане на неправомерна държавна помощ на фирми за пътни проекти.

Пътната агенция съобщи, че в края на миналата година между нея и "Автомагистрали" е сключен договор за изграждането на 134 км. от автомагистрала Хемус в участъка от пътен възел "Боаза" до пресичането с път Русе-Велико Търново. Договорът е на основание от Закона за обществените поръчки, приложим за публични възложители. Стойността му е близо 1 милиард и 125 милиона лева без ДДС, а средствата са от републиканския бюджет. Цялата сума е в специална сметка на БНБ като средствата от нея могат да бъдат използвани само за изпълнение на дейности по участъка от автомагистралата. Към настоящия момент няма извършени плащания, уточняват от АПИ.

Според вицепремиера Томислав Дончев, няма недопустима държавна помощ при отпускането на средства за строежа на автомагистрала "Хемус".

"Категорично, ако едни средства са дадени през процедура по реда на Закона за обществените поръчки, това не е държавна помощ. Това е пари на някой да свърши някаква работа! Тук няма държавна помощ. Разбира се, всеки е в правото си да пише и да сезира, когото поиска. Има категоричен текст и в българския Закон за обществените поръчки и в приложимата европейска директива - "ако едно дружество е 100% собственост на възложителя, тогава може да не се прилага плътната процедура по реда на Закона за обществените поръчки", но това също е режим в самия Закон и няма държавна помощ", отбеляза Дончев.