Обратно към пълната версия на статията »

Мей смята за възможна отмяната на Брекзит

Мей смята за възможна отмяната на Брекзит
A A+ A++ A

Британският премиер Тереза Мей прави последни усилия да убеди парламента да подкрепи договорената от нея сделка с ЕС, писа Би Би Си.

Тя ще произнесе реч пред пред парламента, в която ще обясни за пореден път необходимостта от подкрепа на сделката. Мей предупреждава, че ако не се изпълни волятата на народа за резултатите от референдума, това ще доведе до огромни щети на политиците.

"Всички ние имаме задължението да приложим на дело резултата от референдумът. В противен случай това ще навреди катастрофално на доверието на народа в демократичния процес и в политиците му", се очаква да каже Мей съгласно предварително разпространените от канцеларията й извадки от речта.

Ако споразумението не бъде прието, Великобритания рискува да напусне ЕС на 29 март без споразумение - сценарий, от който се опасяват икономическите среди - или, което е по-вероятно, изобщо да не напусне блока, смята Мей.

"Както видяхме през последните седмици, някои в Уестминстър (парламента) биха искали да отложат или дори да спрат Брекзита и използват всички възможни средства да го постигнат", се казва в публикуваните откъси.

В същото време над 100 депутати от Европейския парламент се обърнаха с отворено писмо към гражданите на Великобритания, с което ги призовават да се откажат от Брекзит, предаде Дойче веле.

"Заради бъдещите поколения ви молим да преосмислите излизането от ЕС", се казва в проекта на посланието, цитирано от медийната група Funke Mediengruppe.

Предстои то да бъде публикувано във Великобритания непосредствено преди вота по Брекзит в британския парламент.

Евродепутатите уверяват, че при отмяна на решението за напускане на ЕС, те са готови да си партнират с британците за "реформиране и подобряване на ЕС".

"Искаме да изпратим сигнал към народа, също и към Камарата на общините и да им кажем: ако британците решат да останат, това ще бъде посрещнато с радост", коментира евродепутатът от ХДС Петер Лизе, който е сред подписалите посланието.