Обратно към пълната версия на статията »

Президентът помилва 2 затворника, опрости 55 бона дългове

Президентът помилва 2 затворника, опрости 55 бона дългове
A A+ A++ A

Дългове към държавата за 55 227 лв. е опростил президентът Румен Радев за първите 7 месеца на 2018 г. Това сочи отчетът на комисията по опрощаване на несъбираеми държавни вземания към администрацията на държавния глава. 
Половината от тази сума е за лихви.

Опростените дългове са под 1% от тези, за които е поискана амнистия. Отказано е опрощаването на задължения за 7 525 887 лв., като и в този случай близо половината от тази сума са лихви по дълговете.

Опростените дългове са за неправомерно получени добавка към пенсията от починал съпруг, пенсии, суми за помощни средства и съоръжения за медицински изделия, невнесени здравни вноски, имотни данъци и данъци за моторни превозни средства. Най-много са случаите на опростени неправилно получени майчински - 8. Има и случаи на неправилно получени целеви помощи за отопление и месечни социални помощи, пише "Сега".

Списъкът на неопростените дългове е по-дълъг и разнообразен. Тук има и неправилно получено обезщетение за безработица, невнесен корпоративен данък, дължим ДДС, присъдено обезщетение за нанесени неимуществени вреди и разноски по дела и т.н.

Правомощието да опрощава несъбираеми държавни вземания е от изключителната компетентност на президента. Той не може да го прехвърли на друг, каквато например е традицията за помилванията и за даване на българско гражданство, които държавният глава възлага на вицепрезидента. Когато постъпи молба за опрощаване, комисията проверява произхода на задължението, както и семейното, финансовото и имущественото положение и здравословното състояние на длъжника и членовете на неговото семейство и домакинство. Така се изяснява дали задължението може да бъде събрано. Ако длъжникът няма имущество, трайно безработен е, болен или възрастен, вземането се приема за несъбираемо и президентът го опрощава.

ПОМИЛВАНИ

Още двама осъдени са помилвани в края на 2018 г. от вицепрезидента Илияна Йотова, показват данните на Президентството. Така помилваните от началото на мандата на Румен Радев са вече 10 души.

Единият от новите помилвани е 26-годишен мъж с тежко онкологично заболяване. Той е осъден на 10 месеца затвор за това, че е шофирал без книжка и след употреба на наркотици. Помилван е с цялата неизтърпяна част от наказанието - 9 месеца.

С 3 години от остатъка му от 6-годишна присъда е помилван и мъж, осъден за средна телесна повреда.

"Преди извършване на престъплението осъденият се е опитал да го предотврати, като се е обадил на полицейските органи, за да поиска помощ, каквато не е получил", пише в мотивите за помилването му. От преписката става ясно, че наказанието е наложено от чуждестранен съд, като там това е възможният минимум, а в България - възможният максимум, без да има законова опция за коригиране на размера на присъдата.

"Единственият начин за проява на състрадание и милосърдие е използването на извънреден способ, какъвто е помилването, чрез който да се прояви хуманност и справедливост в конкретния случай", пишат от комисията по помилванията.