Обратно към пълната версия на статията »

Цветан Цветанов относно избора на самолети : Това е възможно най-прозрачната процедура

Цветан Цветанов относно избора на самолети : Това е възможно най-прозрачната процедура
A A+ A++ A

„Това е възможно най-прозрачната процедура”. Това заяви в предаването „Здравей, България” лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов относно избора на самолети за бойната ни авиация.

„Има работна група, има доклад, има решение на Министерския съвет, ще има дебат в парламента, с което ще може да се даде мандат на правителството, за да направи така, че цената, която е предложена в момента, да бъде намалена. Имаме едно решение за избор на самолет. Парламентът ще даде мандат, за да може правителството да мине през процедурата”, заяви още Цветанов.   

„Всяко решение за инвестиционен разход, на която и да е държава в ЕС или членка на НАТО, винаги накрая е политическо решение”, заяви още Цветанов.

„Имаме самолет, който се предлага, но той има цялата конфигурация и цялото снаряжение, така че да помогне за въоръжението на нашата държава. В десет държави е на въоръжение Ф-16 и само в две – Грипен”, коментира още Цветанов.

„Ако отидем в посока на Грипен нали знаете, че трябва да има трета страна, от която да закупим съответното снаряжение. Никой не говори в момента дали парите трябва да са повече или по-малко, а говорим за техническото снаряжение”, уточни той.

Цветанов отхвърли да има външнополитически натиск.

„В момента има сблъсък на прозрачността на решението, което взема Кабинетът, и едно решение, което бе взето на тъмно от правителството, назначено от Румен Радев. Защо президентът и назначеното от него правителство дадоха толкова силен приоритет на това решение? Това беше служебен кабинет” коментира още Цветанов.