Обратно към пълната версия на статията »

Три слънчеви и две лунни затъмнения през годината

Три слънчеви и две лунни затъмнения през годината
A A+ A++ A

Три слънчеви и две лунни затъмнения ще са част от астрономическите явления през тази година.

Някои от най-интересните звездни събития ще са видими и от територията на България. Затова разказаха учените от Астрономическия институт на БАН по време на събитие под надслов "100 часа астрономия", предаде БНР.

С проявата се отбелязва 100-годишнината от основаването на Международния астрономически съюз.

Събитието е част от астромаратона от 10 до 13 януари, в който участват повече от 70 държави по света. Популярни лекции представят най-интересните астрономически явления през годината, новите космически мисии до слънцето, както и някои впечатляващи астрономически обекти, като свръхновите и т.нар. "проблясващи звезди".

Посетителите ще имат възможността да научат повече за предстоящите лунни затъмнения, които за съжаление няма да видим от територията на страната, но за сметка на това ще станем свидетели на пълното и частичното лунни затъмнения. И още едно явление, което си заслужава, казва Пенчо Мартишки от института:

"На 11 ноември планетата Меркурий ще премине пред слънчевия диск, което явление се нарича още пасаж или транзит на Меркурий. Следващият пасаж ще бъде през 2032 година, това е след 13 години, така че всички, които желаят да видят това явление, нека да си помислят откъде могат да го наблюдават и да се оборудват със съответните филтри и телескопи".

А Люба Славчева-Микова посочи някои от постиженията на българските учени-астрономи:

"Наши екипи участваха с публикации в едно от най-престижните списания "Нейчър", а друг наш екип участва в списание "Сайънс". Наши колеги работят практически по всички тематики".

Събитието е съпътствано и от изложбата "Нагоре и отвъд", посветена на юбилея.

Организатор е Институтът по астрономия на БАН, а домакин на проявите - София Тех Парк.