Обратно към пълната версия на статията »

Дъщеря държи старата си майка заключена в студа

Дъщеря държи старата си майка заключена в студа
A A+ A++ A

Старица е била държана заключена от родната си дъщеря повече от година в една стая в родния си дом в златаришкото село Росно и е била хранена с храната на котките. За това разказа кметският наместник на селото Пенка Конакчиева, пише "Монитор".

За покъртителната история станало ясно съвсем случайно, когато дъщерята на 86-годишната Марийка Станчева – Снежина, починала преди няколко дни от рак в областната болница във В. Търново. Тъй като никой от близките и не искал да дойде и да прибере трупа, от болницата се обадили на кмета на общината Пенчо Чанев.

Той пък от своя страна подал сигнал до кметския наместник на Росно да отиде и да провери какво се случва с роднините на починалата Снежина. Когато кметицата Пенка Конакчиева, отишла в дома, тя заварила там сина на починалата, а в една от стаите била заключена и нейната майка, 86-годишната баба Марийка.

Жената била принудена да стои в ледено студената стая и да топи сух хляб в паничка със студена вода. Пред дошлите старицата обяснила, че била държана под ключ повече от година от починалата си дъщеря Снежина, която не я пускала да излиза извън стаята и къщата.

През цялото това време дъщерята вземала пенсията на майка си с пълномощно и я хранела като и правела попара с хляб, натопен в храната на котките. Освен това примрялата от студ бабичка се оплакала,че редовно ядела бой от дъщеря си. До 2017 г. баба Пенка живеела в Пловдив при сина си, който обаче починал. Тогава тя била взета от дъщеря си Снежина, която обещала да я гледа в село Росно.

Дъщерята със заплахи принудила майка си да продаде всичките си ниви и жилището в Пловдив и да и даде парите, които изхарчила.

След покъртителния разказ на баба Пенка, сега тя е настанена за лечение в болницата във Велико Търново, в отделението по хирургия. Има измръзвания от първа и втора степен по краката и вероятно ще се наложи хиругическа интервенция.

След намесата на кмета на община Златарица, след изписването си от болницата баба Пенка Конакчиева ще бъде веднага настанена в старческия дом в града. Социалните служби в малкото планинско градче вече са се сезирали и започват проверка по случая. Тъй като дъщерята виновница вече е мъртва, няма кой да понесе наказателната отговорност, тъй като старицататвърди, че срещу внука си няма никакви претенции, той не я е тормозил и заключвал. Самият внук е криминално проявен и трайно безработен. Всъщност през тази една година майката и синът са се изхранвали с пенсията на баба Пенка, с която за благодарност са се отнасяла като с куче.