Обратно към пълната версия на статията »

Спецсъдът изслушва СРС-та по делото срещу Десислава Иванчева

Спецсъдът изслушва СРС-та по делото срещу Десислава Иванчева
A A+ A++ A

Продължава делото срещу отстранения кмет на район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и считания за посредник при предаването на подкупа Петко Дюлгеров.

Днес в Специализирания наказателен съд ще бъдат изслушвани СРС-та. При предишното разглеждане на записите от специалните разузнавателни средства Биляна Петрова заяви, че те са свалени на хартиен носител с много грешки, които променят смисъла на казаното.

Следващото заседание е насрочено за 21 януари, тогава ще бъдат изслушвани свидетели.

Преди дни Апелативният спецсъд потвърди домашния арест на отстранения кмет на „Младост” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. По този начин двете подсъдими за подкуп жени окончателно остават извън ареста, където прекараха над 8 месеца.
 
До този момент апелативните съдии на два пъти отменяха наложения на първа инстанция домашен арест, а съдията по делото Иво Хинов дори изрази съмнения за съдебен произвол от страна на втората инстанция.

Иванчева и Петрова бяха пуснати под домашен арест за първи път през октомври, но не излязоха на свобода, защото втората инстанция отмени решението. Впоследствие съдия Иво Хинов ги пусна повторно, като този път решението трябваше да влезе в сила веднага.
 
Апелативният специализиран съд обаче безпрецедентно се събра още същия следобед и отмени незабавното изпълнение. Случаят накара Върховният касационен съд да извърши проверка на апелативните съдии. Тя установи многобройни нарушения, включително това, че съдебният състав дори не е имал редовни протоколи от решението на първоинстанционния съд.
 
В крайна сметка и този домашен арест беше отменен от втората инстанция. През декември Хинов пусна Иванчева и Петрова от ареста за трети път. В мотивите си Хинов отново констатира, че няма опасност от укриване, извършване на повторно престъпление или повлияване на свидетели, тъй като голяма част от тях вече са разпитани в съдебна зала.
 
Заради упорития отказ на Апелативния съд да пусне двете жени от ареста, Хинов дори изрази съмнения за съдебен произвол от страна на втората инстанция.
 
В крайна сметка днес за първи път Апелативният съд потвърди решението на Хинов. В мотивите на съда обаче се твърди, че Специализираният съд е излязъл от позицията си на арбитър и е концентрирал усилията си за компрометиране на горната инстанция, а многословните критики и изкривените интерпретации на Хинов били крайно неуместни и не придавали на определението му по-голяма авторитетност.