Обратно към пълната версия на статията »

Патова ситуация в Брюксел по „Мобилност“, координаторите на спешна среща

Патова ситуация в Брюксел по „Мобилност“, координаторите на спешна среща
A A+ A++ A

Положението по пакета „Мобилност“ в Брюксел стигна до патова ситуация. На заседанието на Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент бяха отхвърлени предложенията, както на нашите евродепутати за компромис, така и на докладчиците по пакета. Единственото прието бе това на немския евродепутат Исмаил Ертуг, предвиждащо камионите да се връщат на всеки четири седмици. То обаче вече беше отхвърлено от Съвета на министрите.

Заради създалото се положение се свиква спешно заседание на координаторите на комисията, стана ясно от изявление на шефа й Карима Дали. То ще се състои или днес, буквално до часове, или в понеделник в Страсбург. На него трябва да се реши кое от пакета и дали изобщо самият пакет ще влезе за гласуване в пленарната зала на Европейския парламент. 
Вариантите са 3. За гласуване да влезе само приетият текст, да влязат всички, в това число и отхвърлените, или пакетът да бъде върнат за преработка. На заседанието на комисията присъства транспортният министър Росен Желязков, който след това коментира случилото се като успех за страната ни: „Заради представителите от Литва, Латвия, Полша, Ирландия, Малта, Румъния, Унгария и България беше постигнат успех при гласуването в транспортна комисия на ЕП, което предшества гласуването в ЕП. Постигна се следното, бяха предадени новини, напомнящи алегорията „не било компоти, а компютри“. Пакет „Мобилност“ се състои от три доклада: по един за командировките, кабината и каботажа. Първите два не получиха необходимите гласове, а третият за каботажа вече беше отхвърлен от Съвета на министрите. Тоест тези предложения не са приети, а отхвърлени. Ние ще изискаме от политическите групи целият пакет Мобилност да не влиза на гласуване в ЕП.“ По думите му, създалата се в момента ситуация е безпрецедентен случай на блокиране на законодателни предложения. На самото гласуване в комисията пък единственият ни представител там – Петър Курумбашев е бил с жълта жилетка по време на гласуването в ЕП,каза Желязков.