Обратно към пълната версия на статията »

Комисията по транспорт в ЕП не прие важните за нас искания по пакета "Мобилност"

Комисията по транспорт в ЕП не прие важните за нас искания по пакета "Мобилност"
A A+ A++ A

Комисията по транспорт в ЕП не прие важните за България искания, свързани с международните превози. Вече втори час българските превозвачи протестират в Брюксел срещу плана "Макрон". Според бранша, приемането им въвежда двойни стандарти, които застрашават транспортния бизнес у нас. Стотици протестиращи се събраха в центъра на белгийската столица, за да изкажат недоволството си.

Комисията по транспорт продължава да заседава и в момента, но важните за България гласувания приключиха. Исканията, които бяха в интерес на България, не бяха приети. Не беше прието искането шофьорите да могат да ползват седмичната си почивка в кабините в камионите си, когато на местата за почивка няма благоприятни условия.

Ако това предложение бъде прието и от ЕП и се превърне в законодателна норма, то означава, че българските шофьори ще трябва да спят в хотели или на специално пригодени за това места.

Другото важно нещо, свързано с пакета "Мобилност" е това камионите заедно с водачите да се връщат на всеки четири седмици в страната на регистрация. Това беше искане, за което ние настоявахме да не бъде прието, но за съжаление беше прието.

Има много въпросителни около текстовете, които днес бяха гласувани, защото не е ясно дали ще бъдат гласувани и в пленарна зала. Чисто процедурни неясноти, които ще бъдат изяснени в рамките на днешния ден. По-късно има заседание на т.-нар Координационен съвет, където ще заседават представители на различните политически партии, за да решат какво ще бъде бъдещето, чисто процесуално за пакета "Мобилност".