Обратно към пълната версия на статията »

Криза за вода се очертава в Дупница

Криза за вода се очертава в Дупница
Pixabay
A A+ A++ A

Питейната вода в резервоарите на ВиК мрежата в Дупница е на санитарния минимум, съобщиха от общината и от водния оператор, предаде БНР.

Налягането по мрежата пада, което води до спиране на водата по високите етажи. Причината според ВиК-Дупница е голямата консумация и малкото количество вода заради сухата есен.

От ВиК призоваваха гражданите да пестят водата - въпреки празниците, а външните чешми да бъдат зазимени.

Заради ниските температури няма топене на снегове, липсват и дъждове, което се отразява на пълненето на резервоарите и създаването на необходимото налягане.

Прави се всичко необходимо, за да осигурява водоподаване на всички домакинства в града, обясни директорът на общинското ВиК дружество инж. Илия Илиев.

Ситуацията с водата в областния град Кюстендил е по-добра, но и оттам съветват при ниските температури да се предприемат действия за предпазване на водопроводните инсталации от замръзване.

„Трябват мерки да се зазимят надлежно водомерните възли. Предстоят сега по-големи студове. Земята в дълбочина замръзва и самите водомерни възли трябва да са отоплени с калъфки, със стрина, по някакъв начин трябва да се зазимят“, каза Владимир Джоров, главен инженер в дружеството „Кюстендилска вода“.

Според него заради пускането на чешмите по домакинствата и по дворовете, за да не замръзват, налягането по мрежата е намалено, което e проблем всяка зима.