Обратно към пълната версия на статията »

Бебе с шест пръста на всеки крайник оперирано успешно в УМБАЛ „Дева Мария“

Бебе с шест пръста на всеки крайник оперирано успешно в УМБАЛ „Дева Мария“
A A+ A++ A

Бебе с шест пръста на всеки крайник бе успешно оперирано в университетска болница „Дева Мария“ в Бургас. Състоянието, известно като полидактилия, е изключително рядко и лечението му е само оперативно. В България университетска болница „Дева Мария“ е една от малкото, където се извършват такива операции, благодарение на методичния ръководител на Клиниката по ортопедия- акад. проф. д-р Борислав Владимиров. Пациентът е двумесечно бебе, което има допълнителен пръст на всеки от крайниците.

Случаят е сложен, защото три от допълнителните пръстчета са с оформени стави. Проф. д-р Владимиров извършва операция първо на двете ръчички, а след тригодишна възраст на детето ще се оперират крачетата. „Многопръстието не е козметичен проблем, тъй като допълнителните пръсти създават функционални затруднения. Стандарт е пръстчетата на ръчичките да се отстраняват възможно най-бързо, а на крачетата да се изчаква тригодишна възраст, за да се проследи развитието на костите.“ обяснява светилото в ортопедията акад. проф. д-р Владимиров. „Предполагам, че е шокиращо за всеки родител да разбере, че бебчето му има повече пръстчета, но днешната медицина с лекота се справя с проблема. Уверявам родителите, че възстановяването в ранна възраст е изключително бързо и нетравмиращо и не трябва да се колебаят да потърсят специалист при наличие на проблем.“ допълва именитият ортопед. Въпреки че вродените заболявания са рядкост, в университетска болница „Дева Мария“ все по- често се случва да пристигат деца с такива ортопедични проблеми. Родители от цяла България намират решение на здравословните проблеми на рожбите си в Бургас под вещите ръце на проф. д-р Владимиров. В последно време са зачестили случаите на плоскостъпие, което съвременната медицина лекува успешно. Спасението от тежкото плоскостъпие е т.нар. операция на Моска, която се прави единствено в СБАЛ по ортопедия в Горна баня и в бургаската УМБАЛ „Дева Мария”.

Оперативното лечение е препоръчително да се направи преди да се появи болка в краката, ако родителите забележат, че детето стъпва с цяло ходило на земята. Най-добрият период за интервенцията е между 10-ата и 12-ата годишнина на детето, защото тогава ходилото е все още еластично и може да се коригира.