Обратно към пълната версия на статията »

България и Индия ще си сътрудничат в здравеопазването

България и Индия ще си сътрудничат в здравеопазването
Споразумението бе подписано в присъствието на председателя на Народното събрание Цецка Цачева и другите членове на българската парламентарна делегация. Снимка: НС
A A+ A++ A

Българският здравен министър Стефан Константинов и индийският му колега Гулам Азад днес, 28 ноември, подписаха Споразумение между правителството на Република България и правителството на Република Индия за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицината.

Това стана в присъствието на председателя на Народното събрание Цецка Цачева и другите членове на българската парламентарна делегация, която е на посещение в Делхи, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Споразумението предвижда двустранното сътрудничество да се развива в следните области: медицинско обслужване на населението; обществено здраве и профилактика; медицинска наука и обучение на медицински персонал; медицинско образование и медицински изследвания; лекарствена политика; медицински туризъм; здравно законодателство.

Сътрудничеството ще се осъществява чрез обмен на медицинска и научна информация, обмен на опит по приоритетни въпроси, участие на учени в научни медицински прояви, краткосрочен обмен на медицински специалисти и съвместни проекти.

В договорния документ се предвижда обмен на експерти за участие в прояви от двустранен и международен характер, както и за краткосрочни посещения с учебна цел в рамките на 50 дни годишно за всяка от страните.

Общо бе мнението на двамата здравни министри, че споразумението поставя нов етап в сътрудничеството между България и Индия в сферата на здравеопазването и медицината.

Обучението, обмяната на научна информация, изследователската дейност, електронното здравеопазване и медицинският туризъм бяха откроени като възможни съвместни проекти в най-краткосрочен план.

#Стефан Константинов #споразумение #споразумение #България #Индия #здравеопазване #медицина