Брекзит - сътресение и за Великобритания, и за ЕС

27 ноември 2018, вторник / 10:06;
Брекзит - сътресение и за Великобритания, и за ЕС

"Брекзит ще бъде сериозно сътресение и за двете страни. Естествено, че това ще бъде сериозно сътресение за ЕС и за Великобритания, защото Великобритания е една от важните страни членки, първо, второ, защото това създава прецедент. Трето, това ще се отрази в практическите действия и политики на ЕС в много сфери, като се започне от сферата на сигурността, мине се през проблеми като многогодишната финансова рамка или бюджета, отношението към свободното движение на работна ръка, включително проблеми като общата селскостопанска политика, отношението към еврозоната и редица други въпрос, така че от всяка една гледна точка това ще доведе до определени сътресения и в ЕС". Това коментира в предаването "Нещо повече" Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения и бивш посланик в Лондон. 

Владимир Кисьов, председател на Управителния съвет на Европейския институт и бивш главен преговарящ за членството на България в ЕС, е на същото мнение:

"Една голяма държава с мощна икономика напуска ЕС, но има още много неясноти. Това ще е загуба и за двете страни. Може би по-големите загуби във всеки случай ще бъдат за Великобритания, защото така показват и анализите и на техни експерти. Всяко семейство, всеки гражданин на Англия ще инкасира загуби от това напускане, а има и нещо друго, което не спомена г-н Кючуков, че ще се намеси още един геополитически играч на Балканите след излизането от ЕС. Това историята го е показала.

Великобритания винаги е имала своите виждания за геополитическо присъствие, което, чисто исторически, не е било от полза за България в повечето случаи. Така че това е едно допълнително утежняване във връзка с бъдещето развитие и на самите Балкани".

Кисьов смята, че за всяка държава би било фатално да напусне ЕС по британски пример:

"За всяка една държава от ЕС би било фатално, а и за целия ЕС. ЕС не може да бъде конкурентоспособен, ако не е единен. Така че за никого няма да е от полза, а най-потърпевши ще са, разбира се, и по-бедните държави".

Любомир Кючуков е на мнение, че няма да се стигне до ефекта на доминото, а ще има засилване на евроскептичните настроения:

"Аз бих казал, че едва ли може да се очаква ново напускане на ниво държава, но ще има доста негативен ефект на ниво политически идеи в обществото. Това, което се вижда в ЕС, е определено засилване на евроскептичните настроения в определени страни, вътрешната конфронтация в обществата. Безспорно напускането на Обединеното кралство ще засили допълнително тези настроения, които вероятно ще намерят своя израз и в предстоящите през май догодина избори за Европейски парламент".

По отношение на Великобритания Кючуков смята, че в страната се очертава политическа криза:

"Според мен на хоризонта все по-релефно се очертава силуета на една дълбока политическа криза в Обединеното кралство, независимо как ще се развият събитията от тук нататък и от възможните сценарии. Засега гласуването на споразумението в британския парламент изглежда твърде малко вероятно, освен ако няма някакво драматично преосмисляне на вече публично заявените позиции на някои членове на парламента или на политически партии. Това не означава автоматично оставка на британското правителство, но от тук нататък вариантите, по които може да се тръгне, в случай че не бъде одобрено споразумението, а именно Брекзит без договор, евентуално удължаване на срока за Брекзит до 29 март следващата година или нов референдум, всички те минават в една или друга степен през санкцията на парламента, а там нито един за момента като че ли не може да събере необходимото болшинство. Така че очевидно предстоят много сериозни политически трусове".

Владимир Кисьов смята, че дните на Тереза Мей са преброени:

"Това са последните дни на Тереза Мей като политик, като казвам последни дни, може да се окажат и няколко месеца, но повече като политик, тя е изхабена, не може да бъде ярка фигура на политическата сцена".

Кючуков от своя страна смята, че Мей е поела всички негативи на преговорите за излизане  от ЕС:

"Тереза Мей беше оставена да изконсумира абсолютно всички негативи от преговорите, които още от самото начало беше ясно, че ще бъдат трудни. Тя беше абсолютно ясно. Че ще бъде подложена на критика, в случай, че не постигне договореност и в случай, че постигне договореност, за вида договореност, който е постигнала. При това тя е критикувана от две посоки – едната е противниците на излизането от ЕС, другата е от привържениците на т.нар. твърд Брекзит. Между другото ако изобщо има някакъв шанс Мей да събере необходимото болшинство за договора, това е по някакъв начин да играе между тези две взаимно противоположни аргументи за гласуване против".