Обратно към пълната версия на статията »

Кристиан Вигенин: Промяната идва и ние можем да я поведем

Кристиан Вигенин: Промяната идва и ние можем да я поведем
A A+ A++ A

За управляващите и за ГЕРБ особено всяко отлагане на предсрочните избори е в тяхна вреда, заяви в предаването „Неделя 150“ депутатът от БСП Кристиан Вигенин – председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в Народното събрание. Той се аргументира с данните на социологически агенции, които показват постоянен спад в рейтинга на ГЕРБ.

   

Според левицата предсрочните избори са неизбежни. Вигенин подчерта, че това не е само оценка на партията, а и на гражданите, а стабилността я „клати“ самото правителство:

„Основните проблеми пред правителството ги създава самата управляваща коалиция. Тя не се занимава с политика, не споделя с гражданите какви реформи смята да прави, къде иска да заведе страната. Единствените коментари, които чуваме от управляващите в последната година, са кой какви постове ще заема, кой какви скандали развива помежду си. Хората се умориха от това. Това е едно издевателство, което мисля, че е време вече да приключи. Колкото и да се отблъсква във времето, това няма как да продължи. Всички започват да го усещат вече“.

Предсрочните избори зависят от управляващото мнозинство, подчерта Вигенин и добави мнението си, че е въпрос на осъзнаване от тяхна страна. Според него първите сигнали в тази посока вече са дошли, а именно правителствените рокади и отказа за подкрепа на един от коалиционните партньори в малката коалиция.

От БСП очакват в следващите месеци да се увеличават хората, които им симпатизират. „„Визия за България“ и срещите из страната показаха, че българите имат желание да говорят за политика, за бъдеще и всякакъв род проблеми“, коментира Вигенин. По думите му през последните години партиите не можаха да отговорят на очакванията на хората:

„Ние искаме хората да ни повярват, че този път ще бъде наистина различно. За да ни повярват – отнема време. Това загубено доверие в продължение на 30 години не може да се възстанови за 1-2 дни. Но промяната идва, тя е неизбежна и смятам, че ние можем да я поведем. Искаме да управляваме с българските граждани. Искаме народът да повярва, че има политическа сила, която може да управлява по различен начин. Ако те ни повярват, тогава въпросът с кого точно ще се наложи това да се случва, не е толкова важен. Компромиси вече не можем да правим“.

Кристиан Вигенин не вижда нищо лошо в това членове и симпатизанти на левицата да се присъединяват към протестите. По думите му те изразяват своята гражданска позиция. Според него обвиненията, че БСП участва в организацията им, са били опит да се дискредитира протеста и да се представи като партиен. „Не ги организираме, но подкрепяме тези протести“, заяви депутатът.

От новия вицепремиер Марияна Николова БСП не очаква нищо, подчерта Кристиан Вигенин. Според него това е напълно излишен вицепремиерски пост. За предшественика й - Валери Симеонов, депутатът подчерта, че той ще бъде запомнен с репликата му към майките на деца с увреждания и "епичната му битка с шума от заведения по морето".