Игнатов: Нарушението с дипломите е на турските граждани

30 юли 2012, понеделник / 17:30;
Игнатов: Нарушението с дипломите е на турските граждани
Министърът отбеляза, че е изпратил високопоставено лице от България при турския министър на образованието, за да се обсъди проблемът. Снимка: Дарик

Българските дипломи на турски граждани, за които е установено, че са с невярно съдържание, са едва няколко на брой, каза просветният министър Сергей Игнатов.

Проверките показват, че те са легализирани в Министерството на образованието и са получили апостил в Министерството на външните работи, предаде БНР.

Фалшификациите в тях са направени от турски граждани, които са поръчали да се изготви нов документ с невярно съдържание и са го представили пред официалните органи в страната си.

Българска делегация ще замине за Турция в края на август, когато дипломите на всички, завършили през 2012 година, трябва да се сканират в специалния регистър на просветното министерство, който съществува от началото на годината.

За съжаление дипломите на повечето висши училища все още не са сканирани, какъвто е например случаят с Техническия университет в София, където се обучават най-много турски студенти - 1600.

На въпрос как ще се приемат студенти от Турция тази година министър Игнатов отговори:

„Трудно ще се приемат, както виждате, там има изречение, което отказва да заверява и да обработва документи за прием в България. По някакъв начин този въпрос ще се реши“.

„Обсъждането на този въпрос стартира след 5 юли. Ние работим с нормалните срокове. Всяко нещо иска технологично време. Ние правим сондажи, имаме контакти с лица, но аз си мисля, че те така лесно няма да се откажат от това решение, защото става дума за пари“, обясни Игнатов.

Министърът отбеляза, че е изпратил високопоставено лице от България при турския министър на образованието, за да се обсъди проблемът.