Обратно към пълната версия на статията »

6 храни срещу високо кръвно налягане

6 храни срещу високо кръвно налягане
A A+ A++ A

Високото кръвно налягане и усложненията от него се подреждат на трето място като причина за смъртност в развитите страни. Преди него са само раковите заболявания и заболяванията, свързани с функцията на сърцето.

Хипертонията е масов проблем сред хората в средна и напреднала възраст. В основата на появата на това заболяване се корени много често лошото хранене. Именно храненето е и добър начин да обърнем нещата в своя полза и да се преборим с болестта. Научете кои са най-полезните храни за понижаване на високото кръвно налягане.

  1. Банани. Учени от „Джон Хопкинс“ установили, че редовната консумация на банани може да доведе до понижение на кръвното налягане средно с 10%. Подобен резултат дава приемът на една от най-добрите групи лекарства – ACE инхибиторите. Хапнете цял банан за закуска или добавете малко банан към киселото си мляко. Един банан със среден размер съдържа средно 422 мг калий и ни осигурява 17% от дневната нужда на тялото ни от витамин С.

  2. 500 мл сок от червено цвекло понижава кръвното налягане, според учените. Те установили, че нитратът в цвеклото се превръща в нитрит в тялото ни под влияние на „добра“ бактерия в устната ни флора. Нитритът се свързва с кислород и се превръща в съединение, което понижава кръвното налягане.

  3. Пилешко месо без кожа. Според диетолози при редовната консумация на почистено качествено пилешко месо пептидите, идващи от протеина в пилешкото, имат понижаващо налягането действие.

  4. Какао. Похапвайте си черен шоколад или пийвайте чаша какао или две на ден, за да нямате проблем с високото кръвно, съветват експертите. Все пак консумирайте умерено, защото често продуктите с какао са висококалорични и килограмите се трупат.

  5. Чесън. Маслото от чесън според последни проучвания има укрепващо действие върху съдовете на кръвоносната система и понижава стойностите на високото кръвно налягане.

  6. След чесъна е ред на лука. Рутинът, флавоноид в лука, има благоприятно действие срещу хипертонията. Той се съдържа още в червеното вино, ябълките, някои видове чай и др.

Ако съчетаете здравословното хранене с двигателна активност, особено кардиоупражнения, резултатите няма да закъснеят, а хапчетата, които приемате, ще намалеят.