Обратно към пълната версия на статията »

Ще работят ли лифтовете през зимата, ще обяви „Витоша ски”

Ще работят ли лифтовете през зимата, ще обяви „Витоша ски”
По силата на закона съществуващи ски лифтове и влекове без документи ще могат да се узаконят и модернизират със строително разрешително, което ще важи до 20 г. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Инвеститорът „Витоша ски“ ще обяви публично в понеделник какво ще е бъдещето на ски зона „Алеко“ след приемането на Закона за горите, предаде Дарик радио.

В средата на миналата седмица депутатите приеха промените в Закона за горите.

По силата на закона съществуващи ски лифтове и влекове без документи ще могат да се узаконят и модернизират със строително разрешително, което ще важи до 20 г.

Това ще може да се направи, без да е необходимо земята под съоръженията да се вади от горския фонд.

За строежа на нови ски лифтове и съоръжения остава старият режим – с промяна на предназначението на земята.

Законопроектът претърпя сериозни поправки, след като бе върнат с вето на президента Росен Плевнелиев заради екопротестите, които предизвика.

Новият проектозакон бе внесен от ГЕРБ без спорната поправка, която предизвика вълна от недоволство и неколкодневни блокади на Орлов мост в столицата.

Природозащитниците настояваха депутатите да не приемат определената като лобистка поправка, според която може да се строят ски писти и съоръжения, без да се сменя предназначението на земята.

След публично обсъждане пък председателят на Българската ски асоциация – бизнесменът  Цеко Минев, коментира по повод промените и протестите, че общественото мнение се манипулира.

#Витоша ски #Алеко #Закона за горите #Росен Плевнелиев #президент #вето #ГЕРБ #Орлов мост #Цеко Минев #лифтове