Обратно към пълната версия на статията »

Колко ще струва данъкът за колите от догодина?

Колко ще струва данъкът за колите от догодина?
pixabay,com
A A+ A++ A

По-високи данъци за колите над 10 години, собствениците на най-старите автомобили ще плащат с 30 % повече. А за шофьорите на тези с по-малко вредни емисии, ще има бонус. Автомобилите с еко стандарт над евро 4 ще получават бонус - това решиха правителството и социалните партньори.

Все повече са шофьорите решават да преминат към каране на газ, основно заради по-евтиното гориво. Сега обаче от стопанската камара искат за колите на газ да се плащат и по-ниски данъци. До този момент идеята на финансовото министерство е данъците да зависят от мощността, възрастта и екологичната категория на колите. Експертите предлагат и други варианти, отчитайки екоефектите на колите, а именно данъкът да зависи от евро стандарта на всеки автомобил.

Транспортът остава основно предизвикателство за чистия въздух в големите градове. Близо 60 % от фините прахови частици в София идват именно от колите по улиците.

Как ще се определя данъка за всяка кола? Ще има ли отстъпки за шофьорите, които карат на газ? Отговорите на тези въпроси потърси Георги Георгиев в рубриката "На твоя страна".

#коли #данък