Обратно към пълната версия на статията »

Фондацията "Заедно в час" търси учители

Фондацията "Заедно в час" търси учители
A A+ A++ A

Фондация "Заедно в час" започна да набира нови учители за 11 региона в страната. Кандидатстването е до 20 ноември, като одобрените ще започнат работа от септември следващата година. Не е нужно те да имат преподавателска правоспособност, но трябва да притежават минимум бакалавърска степен.


Мария Лазарова е на 24. Завършила е социология и вече година преподава философия на учениците в 97-о средно училище в "Люлин". Тя е един от 110- те учители на " Заедно в час".

Мария Лазарова, учител по философия: Писах дипломна работа за случая Гърмен през 2015 година и докато правих интервюта и моите респонденти споделяха с мен техните гледни точки за дефицита на образование, здравеопазване и си казах пред човек има два избора- или си мърмори, или прави нещо.
Мария се запитала - лично тя какво може да направи за децата в неравностойно социално положение, чула за " Заедно в час" и кандидатствала.Спецификата на програмата е, че училищата, които се избират по правило не са елитни, а в селата, малките градове или там където семействата са с по- нисък икономически статус. Мария ще е учител тук още година, после или ще остане, или ще търси друго поприще. Време да реши има.

Мария Лазарова, учител по философия: Те ми носят любов, много любов, но голямо, голямо удоволствие е когато виждаш, че постигаш целите си заедно с тях.
Мария иска да научи учениците да вярват в себе си, да си поставят цели и да ги постигат.Тя трябва да ги мотивира и да им помогне да наваксат пропуските.

Мария, 9 клас: Госпожата е много добра, "яка", "печена", добре преподава, забавно, което на нас ни се отразява много по-добре.
Иво, 9 клас: Наистина се усеща разликата във възрастта, в преподаването, във всичко общо взето.
Кой и как може да стане учител на "Заедно в час"? Въпреки, че повечето им учители са млади няма възрастово ограничение. Търсят се мотивирани хора, които вярват, че всяко дете независимо от етноса и социума може да постига резултати. Трябва да са поне бакалаври, а тези, които нямат учителска правоспособност я получават допълнително.

Петър Пройков, координатор "Привличане на участници в "Заедно в час": Подборът е доста сериозен, за да можем да намерим наистина тези хора, които въплъщават уменията, нагласите и ценностите, които търсим. Миналата година от близо 1900 кандидати 65 станаха част от програмата.
За седем години 300 учители са минали през "Заедно в час". Освен заплата от училищата, те получават и допълнителни 400 лева на месец. Срокът е две години, а данните на Фондацията показват, че 40% от учителите им остават в професията и след това.