Обратно към пълната версия на статията »

С почти една трета повече завършващи искат да учат висше на Острова

С почти една трета повече завършващи искат да учат висше на Острова
Pixabay
A A+ A++ A

Ръст от 29% на ранните кандидатури за Великобритания отчита международният проект „Световно образование“, който се провежда този уикенд в столичния хотел „Маринела“, предаде БГНЕС. От началото на септември, когато се отваря приемът в централизираната система, за Обединеното кралство, са обработени близо 100 заявки. Засилен е интересът към университетите в Оксфорд, Кеймбридж, Глазгоу, Единбург, университета по изкуствата в Лондон.

Бумът на кандидати за Великобритания още в първия месец на приема се дължи на факта, че британското правителство реши да запази кредитирането на образованието за студентите от ЕС и през първата 2019-2020 академична година след евентуалния Брекзит, коментира за БГНЕС Стефка Златева, която е един от координаторите на изложението.

Едни от най-предпочитаните специалности остават в сферата на бизнеса, икономиката и психологията, инженерните специалности. Един от университетите, които участват на изложението, е University of London City. Според неговия представител е Ема Томас, не е отчетен драстичен спад на кандидатите, които да се отдръпнат заради Брекзит. Висшето учебно заведение е готово да приеме студенти от целия свят, независимо преговорите за излизане от ЕС.

Спред Томас за следващата година таксите ще останат същите, но не могат да кажат за учениците, които ще завършат през 2020 година. „Университетът се опитва да повлияе на британското правителство, но засега нямаме никакви индикации, че се вслушват в препоръките ни“, отбелязва Ема Томас. С 20% ръст е отчетен на кандидатите за университети в Холандия през тази година.

Сред най-предпочитаните специалности са бизнес, икономика, програмиране, арт и дизайн програми. С близо 30% повече кандидати спрямо миналата година има и за Германия и Австрия. Освен в София „Световно обрзование" паралелно се провежда във Варна, Пловдив и Бургас. В столицата са изложил щандове над 80 учебни заведения, като предварителна регистрация са направили над 3000 души. Регистрацията продължава и във втория ден на двудневния форум.