Обратно към пълната версия на статията »

Кой са най-дебелите жени в Европа?

Кой са най-дебелите жени в Европа?
A A+ A++ A

Британките официално бяха признати за жените с най-наднормено тегло на Стария континент, сочат резултатите от ново проучване, цитирано от „Дейли мейл“.

¼ от дамите на Острова са затлъстели до такава степен, че здравето им е изложено на риск, сочат тревожните данни. Те освен това отбелязват, че делът им е далеч по-висок спрямо жените с наднормено тегло в останалите части на Западна Европа, допълват от БГНЕС.

В почти същото положение са и британските мъже – един на всеки пет попада в категорията на затлъстелите. Експертите обаче са разтревожени най-вече от надебеляването на младите хора и от тенденцията все повече жени да страдат от сериозни проблеми с теглото. Близо 16% от британките на възраст между 18 и 24 са натрупали много излишни килограми, а именно с 16 пъти повече от която и да е друга европейска държава, където затлъстелите са между 1 и 3% от населението. Далеч по-добре се представят младите мъже на Острова, от които прекалено пълни са едва 6%. Положението при възрастовата категория 45-64 обаче не е никак розово – над 1/3 от мъжете в нея са дебели. Резултатите са изготвени от службата Евростат. Според нея единствено САЩ и Ирландия, които не са част от новото проучване, имат по-високи нива на затлъстяване от Великобритания.