Обратно към пълната версия на статията »

Лондон 2012 „извади" България от Олимпиадата през 1896 г.

Лондон 2012 „извади" България от Олимпиадата през 1896 г.
На 19 юли, в зала Архиви, Държавна агенция "Архиви" бе открита изложба на тема "От Атина до Лондон. България на летните олимпийски игри (1896-2012)". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският олимпийски комитет протестира срещу грешка в информационната система на Летните олимпийски игри в Лондон, която пренебрегва факта, че България е една от държавите с представители на първите модерни игри през 1896 г. в Атина, съобщиха от БОК.

„По повод публикуваните грешни данни за участието на България в олимпийски игри, БОК изпрати настояване за корекция в инфосистемата на Лондон 2012. В базата данни на интернет програмата погрешно е отбелязано, че първото ни участие на летни игри е през 1924 г. в Париж, което пренебрегва неспоримия факт, че България е една от държавите с представители на първите модерни игри през 1896 г. в Атина," обясниха от организацията в петък, малко преди официалното откриване на Олимпиадата в Лондон 2012 г.

От БОК изтъкват, че по този повод само преди седмица в София бе представен уникален документ, съхраняван в дирекция "Централен държавен архив": Постановлението на Министерски съвет от 5 април 1896 г., което разрешава на Министерството на народното просвещение да командирова за участие в Олимпиадата в Атина учителите Тодор Йончев, Шарл Шампо, Димитър Илиев и Панайот Белев, и студента Иван Пенчов.

„То недвусмислено доказва мястото на България, като една от малкото държави съучредителки и участнички във възстановените Олимпийски игри," отбелязват от организацията.

Това се подкрепя и показания за първи път пред широка публика изключително ценен фотоалбум (изработен само в толкова броя екземпляри, колкото са страните участнички), подготвен и подарен от германеца Алберт Майер, официален фотограф на немската делегация на игрите, на княз Фердинанд I.

В масива данни на инфосистемата в Лондон има и други несъответствия относно нашите участия, като например, това, че Ваня Гешева е спечелила 3 медала в Мексико през 1968, а не каквито са фактите - в Сеул 1988 г., изтъкват още от Българския олимпийски комитет.

Официалното писмо на БОК е изпратено до Отдела „Връзки с националните олимпийски комитети" към МОК с настояване за бърза реакция и корекция на неверните данни.

#БОК #Български олимпийски комитет #2012 #Лондон 2012 #Олимпиадата в Лондон #летни олимпийски игри