Обратно към пълната версия на статията »

Бегачи от 45 държави пристигат за WIZZ AIR София Маратон

Бегачи от 45 държави пристигат за WIZZ AIR София Маратон
М3 Communications Group, Inc.
A A+ A++ A

Бегачи от рекорден брой държави са заявили участници в WIZZ AIR София Маратон на 14 октомври. Интерес към 35-ото издание на софийския лекоатлетически маратон има от представители на 45 държави, а общият очакван брой на стартиращите е над 4000.

И тази година проявата е част от инициатива София – Европейска столица на спорта и отново е финал на веригата от маратонски бягания под наслов „Бягането като начин на живот“ след състезанията в Стара Загора и във Варна.

Освен традиционно силните представители на Кения, Мароко, Етиопия, този път сред участниците ще има атлети от Уганда и Руанда, а също от Австралия, Обединените арабски емирства и др. Засега с най-силна заявка като резултат при мъжете е на Доди Фейера Гемеда от Етиопия, който впечатлява с личното си постижение 2.09:42 часа от маратона в Донгюн (Китай) през 2016 г. Рядко в България пристига маратонец с персонален рекорд под 2.10 ч., а Доди е бягал под 2.15 ч. осем път в последните пет години. Той обаче ще срещне сериозна съпротива, тъй като в София ще стартират редица класни маратонци, сред тях и миналогодишният победител с рекорд на трасето Бармао Кипроно от Етиопия.

Очаква се и тази есен рекордите на трасето да бъдат подобрени в тон с новия световен рекорд на олимпийския шампион Елуид Кипчоге (Кения) от бягането в Берлин преди три дни – 2.01:39 ч.

За първи път на Софийския маратон ще присъства делегат на Международната федерация по лека атлетика (IAAF). Португалецът Карло Кардосо ще инспектира трасето и цялостно ще оцени организацията на състезанието, което кандидатства за категория „bronze level” в ранглистата на най-прочутите световни маратони.

Регистрацията за WIIZ AIR София Маратон продължава до 7 октомври, като по традиция всеки участник ще получи стартов пакет с много подаръци от спонсорите. Wizz Air отново ще дари на всеки стартирал в основните дисциплини по един еднократен ваучер на стойност 20 евро, който може да се използва в рамките на година за закупуване на самолетен билет до желана дестинация.

Организатори на Софийския маратон са Фондация „София – Европейска столица на спорта“, Столична Община, Министерството на младежта и спорта, БОК, БФЛА, проявата отново обединява няколко благотворителни каузи, а по трасето ще помагат стотици доброволци.


Пак рекорден награден фонд от 60 000 лв, по 8 000 лв. за шампионите


Общият награден фонд и тази година ще бъде впечатляващ – над 60 000 лв.  Победителите при мъжете и при жените в класическия маратон ще получат по 8000 лв., подгласниците им по 4000 лв. и т. н. до 10-о място – 400 лв. Парични награди ще има за всички призьори до 6-о място на 21 км и на 10.5 км. Всеки стартирал ще получи рекламна тениска на ASICS с уникално красив дизайн, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат  отличени с много красив медал като спомен от участието в събитието. Наред с това ще бъде разиграна томбола с 20 награди сред всички завършили масовото бягане на 3 км. Софийският маратон се осъществява и с любезното съдействието на Софийска вода, ACICS, Garmin, минерална вода Банкя, HerbaLife, NN, Right Rental, 60K, FiBANK, Стройрент, WELDA, Sponser, Go4Raw и др. Повечето от тях ще наградят призьорите и ще приветстват участниците със свои представители при връчването на наградите.