Обратно към пълната версия на статията »

Първокласник излиза на семейството минимум 200 лева

Първокласник излиза на семейството минимум 200 лева
iNews
A A+ A++ A

Минимум 200 лева ще струва подготовката за един първокласник тази година, а един гимназист излиза двойно повече. При учениците от 8 клас нагоре само учебниците излизат над 200 лв. и още толкова минимум ще са необходими за набавянето на несесер с моливи и химикалки, линии, пергел, блокче за рисуване, бои, тетрадки, раница и дрехи. Това пресметна за БГНЕС Светлана Нанчева, която работи в борса за учебници.

„Няма особена промяна в цените за началния курс. Родителите там ще трябва да купят само учебни тетрадки, атласи и сборници, защото учебниците са ангажимент на държавата. През годините цените на помагалата традиционно се увеличават с по 50 ст. до 1 лв. Има учебни тетрадки, които стигнаха 7 лв., което според мен е много“, обясни Нанчева. Тя подчерта, че шоково поскъпване има при учениците, които тази година ще бъдат в 9 клас. Родителите им ще трябва да платят за набавянето на учебниците между 30-40% повече в сравнение с миналата година. „Тази година излязоха новите учебници за 9 клас. Те са доста по-скъпи за разлика от тези по старата програма. Например една от математиките за 9 кл. по старата програма беше 6 лв., а новият учебник е 12.90 лв. Има учебник по точната наука и на цена от 15 лв. Вече няма издание, което да е под 10 лв. Учебниците по английски език могат да достигнат до 50 лв. Това включва набавянето на учебник и учебна тетрадка. Ако обаче са на българско издателство цената пада почти наполовина – до 30 лева. Учебната тетрадка, която родителите трябва да купят по английски за 2 или 3 кл. е около 10 лв., което е напълно приемливо“, изчисли служителката от борсата за нови и употребявани учебници.

Собственикът на борсата Юри Анджекарски казва, че макар и цените да са високи, те повече от 10 години дават възможност учениците да се сдобият с учебници и помагала на по-ниски цени. „В нашата борса вие спестявате. При размяна ние изкупуваме старите учебници на 40% от коричната им цена и като доплатите 30%, си купувате новите учебници за 9 клас. Така взимате новите учебници с отстъпка и може да спестите средства, които да вложите в закупуването на друго важно нещо за училище“, разясни Анджекарски. Той подчерта, че ако всяка година се връщат използваните учебници и се взимат нови, то накрая може да се окаже така, че те не са ви стрували нищо или началната инвестиция в тях е била малка.

От тази възможност се възползва Десислава Николова, която вече е студент и се разделя с учебниците си, които е взела от тук, за да даде възможност на някой друг да ги вземе на по-ниска цена. „Излизаше ми с около 20-30% по-евтино. От борсата не намирах единствено по-специализирана литература, защото бях в професионалната гимназия по техническа механика и оптика, кино и аудио и видеосистеми учех“, заяви Николова. Ученикът Валентин Ташков от 164-та гимназия се възползва от борсите, за да продаде използваните си учебници.

„2.21 лв. получих за предаването на учебник по „Физика“ и „Химия“. Дадоха ми 20% от коричната им цена. Очаквах да ми дадат повече пари, но... Аз носех и други учебници, но тъй като те са стари и по тях вече няма да се учи не ми ги взеха. Имах възможност да взема отстъпка, но ние в училище ги поръчваме през интернет и понякога получаваме и отстъпка“, каза Ташков, който тази година ще бъде в 11 кл.

Според Десислава Николова и Валентин Ташков, всеки учебник трябва да има втори и трети живот, хората трябва да си ги разменят и всички трябва да се стремим към безплатно образование. А ако не това - най -малко удължаваме живота на едни учебници, които не са за еднократна употреба и не е разумно те да отиват на вторични суровини или да остават използвани само веднъж.