Обратно към пълната версия на статията »

„Непобедимите 2“ изгонили прилепите от Деветашката пещера, според зоолог

„Непобедимите 2“ изгонили прилепите от Деветашката пещера, според зоолог
Деветашката пещера. Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

Почти четири пъти е намалял броят на зимуващите прилепи в Деветашката пещера вследствие на заснемането на „Непобедимите 2“, твърди Николай Симов от Центъра за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучен музей – БАН.

Симов разказа, цитиран от „Фокус“, че заснемането на холивудската филмова продукция вреди на подземното местообитание с поставянето на декори, с изсичането на растителност и с безпокойството вследствие на много шум и наличие на голямо количество хора в пещерата.

Резултатите от експертната проверка показват, че в момента има малко над 8000 прилепа, а миналата година те са били около 30 000, изтъква той.

„По-притеснително за нас е, че не са спазени законовите процедури, които се изискват в момента. Районната инспекция по опазване на околната среда и водите в Плевен няма право да издава такива разрешения за снимки, които са в разрез със заповедта за обявяване на защитената територия. Снимките нарушават пряко Закона за биологичното разнообразие, в който изрично е упоменато, че се забранява убиването, безпокойството, прогонването на включените в приложенията на Закона за биологичното разнообразие видове животни“, категоричен бе Николай Симов.

Според него - това нарушава и европейското законодателство, и по-конкретно Споразумението за опазване популацията на европейските прилепи.

„Хората, които ни развеждаха в пещерата, споменаха, че всъщност това не е единствената продукция, а се планира и следваща, която ще бъде извършена там и в района на пещерата Проходна-Карлуково“, допълни Симов.

„Надявам се филмовата компания да помисли върху своите действия, защото незнанието на закона не оправдава неговото неспазване, и се надявам българските органи, към които има подаден сигнал от природозащитни организации – това са прокуратурата и Административният съд в Плевен и в Ловеч, – да си свършат работата и да спрат това нещо“, каза още Николай Симов.

Той допълни, че има сигнал към Европейската комисия и че е възможно да има санкции, насочени към България.

#Ловеч #Плевен #Тери Крюс #Джейсън Стейтъм #Силвестър Сталоун #снимки на филм #филм #пещера #прилепи #застрашени видове #Деветашка пещера #Непобедимите 2 #екшън #непобедимите