Обратно към пълната версия на статията »

Цецка се преклони пред Ганди

Цецка се преклони пред Ганди
Председателят на Парламента Цецка Цачева е на официално посещение в Индия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Въпреки че посещението й в Индия започна с фалстарт, след като изпусна полета си, председателят на Народното събрание на България Цецка Цачева започна официалната си визита в южноазиатския гигант.

Посещението на Цачева в Индия започна с поклонение в мемориала Раджгхат, съобщиха от пресцентъра на Парламента.

На мястото на кремацията на Махатма Ганди председателят на Народното събрание Цецка Цачева поднесе венец.

С ритуално разпръскване на розови листа върху саркофага на Махатма Ганди членовете на българската делегацията отдадоха почит и се поклониха пред паметта на бащата на индийската нация.

„Идеите и учението на Махатма Ганди имат непреходно значение и нарастваща роля в днешния променящ се и глобален свят. Неговото послание за мир, толерантност и ненасилие отеква и днес и вдъхновява милиони хора по целия свят“, написа в почетната книга председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Тя заяви, че приятелският български народ високо цени Махатма Ганди и го почита като Апостол на ненасилието.

„Помним знаменателните му думи „Бъди промяната, която искаш в света“, отбеляза Цецка Цачева.

През първия ден от посещението си в индийската столица българските парламентаристи посетиха Центъра на занаятите и разговаряха с представители на деловите среди, казаха още от НС.

В делегацията на Народното събрание са включени министърът на здравеопазването Стефан Константинов и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Утре, 28 ноември 2011 г., в присъствието на членовете на българската парламентарна делегация ще бъдат подписани междуправителствено споразумение за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицината и Програма за сътрудничество в областта на науката и технологиите.

Програмата през втория ден от визитата предвижда разговори на най-високо равнище – с председателя на Долната камара на индийския парламент Мейра Кумар, с държавния министър на външните работи Принит Каур и с лидера на опозицията в Долната камара Сушма Сварадж.

Българските парламентаристи ще бъдат официално приветствани в пленарната зала на индийския парламент и ще присъстват на парламентарен контрол.

#Цецка Цачева #председател на Народното събрание #Индия #Махатма Ганди #Сергей Игнатов #Стефан Константинов #министър на здравеопазването #министър на образованието