Обратно към пълната версия на статията »

Евростат: Българите харчат най-много за храна

Евростат: Българите харчат най-много за храна
A A+ A++ A

Най-големият разход на българите е храната, сочи анализ на Евростат за финансовите характеристики на домакинствата в Европейския съюз през последната година. По този показател страната ни е в компанията на Румъния, Латвия и Естония, където храната е най-важен показател в разходите на всяко домакинство.

Второто по големина перо в разходите на българина са парите, които отделя за поддръжка на дома – за вода, ток, газ, отопление с парно и други твърди горива – около 15%.

За транспорт и социални осигуровки българинът е отделял около 7%. За облекло и обувки, както и за обзавеждане и поддържане на дома си, а също и за алкохол и цигари – 4,2%.

За здравеопазване българинът е отделял 5,4%, а за свободно време, културен отдих и различните видове комуникации – по 4,4%.

Предметът с дълготрайна употреба, който българинът купува най-масово, е телевизорът – близо 99% от домакинствата имат поне по един телевизор, а 30% - по два или повече.

В Европейския съюз

При европейските ни съседи потреблението на всяко домакинство варира и зависи от равнището на доходите, културните навици и географското положение на страните, сочи Евростат. Почти една четвърт от разходите обаче отиват за поддръжка на жилището – вода, електричество, газ или друг вид отопление.

На второ място разходите на европейците са били за транспорт и чак на трето – за храна, около 12% от бюджета на домакинството.

Европейците дават повече и за развлечения – за „ресторанти и хотели” и „отдих и култура” те отделят около 9%.

Във Финландия са имали най-големи разходи – близо 30% от бюджета, Дания – 29%, Великобритания – 27%, Швеция и Франция – по 26%.

Най-разточителни в харченето по ресторанти и  хотели са били жителите на Малта, Кипър и Испания.

В съседните ни държави: в Гърция най-много пари се отделят за поддръжка на дома, за храна и за хотели и ресторанти. В Румъния – за храна, за дома и за транспорт./ BTVnovinite

#Евростат #разход #финанси